Gemeente zet meer in op alcoholbeleid
DEN HAAG - Gemeenten geven steeds meer prioriteit aan het aanpakken van alcoholproblemen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) dat maandag is gepubliceerd.
Een toenemend aantal gemeenten formuleert alcoholbeleid en er lijkt een omslag te zijn van gedogen naar handhaven, zo zegt de VWA. De aandacht voor handhaving geldt overigens niet voor de bierketen, benadrukt ze. „De enkele gemeenten die beleid ontwikkelen, kiezen in eerste instantie voor voorlichting en gedogen.”Een kwart van de 174 onderzochte gemeenten geeft aan dat zich bierketen bevinden binnen de eigen gemeentegrenzen. „Opvallend is dat twee op de tien gemeenten het niet weten”, noteert de VWA. Van de gemeenten die hokken en keten hebben, weet twee derde hoeveel hokken en keten er in de eigen gemeente staan. Bij elkaar opgeteld zijn er 519 hokken en keten. Het aantal varieert sterk per gemeente, van 1 tot 200.
Veel gemeenten maken nog onvoldoende gebruik van de mogelijkheden die met name de Drank- en horecawet biedt om een effectief alcoholbeleid te voeren, stelt de VWA. Ook is de verlening van vergunningen voor horecabedrijven en slijterijen niet altijd in orde.
Op grond van de Drank- en horecawet kunnen gemeenten, naast de landelijke regels, aanvullende lokale regels stellen. Onderzoek wijst uit dat vier van de tien gemeenten dat doen. Het gaat dan vooral om het verbieden van de verkoop van sterke drank op bepaalde plaatsen, zoals sportkantines.
De VWA signaleert dat steeds meer gemeenten een eigen handhavingsbeleid hebben en dat ze actie ondernemen als de VWA overtredingen meldt. Uit het onderzoek blijkt dat gemeenten nog regelmatig fouten maken bij het verlenen van vergunningen voor het verstrekken van alcohol.
In de helft van de gemeenten beschikt 20 procent van de bedrijven niet over de juiste papieren. Ook ontbreken bij veel gemeenten overzichten van verstrekte alcoholvergunningen of duurt de behandeling van aanvragen te lang.
De VWA heeft in opdracht van het ministerie van VWS een handleiding voor lokaal alcoholbeleid opgesteld om de gemeenten te helpen met een integraal beleid.