Fout in technisch product onnodig
EINDHOVEN (ANP) - Complexe technische apparaten zoals kopieerapparaten, mobieltjes of medische systemen vertonen vaak productfouten omdat ontwikkelaars over de hele wereld gebrekkig samenwerken.
Dat stellen de onderzoekers Jef Jacobs en Jan van Moll. Zij promoveren volgende week met een studie over dit onderwerp aan de Technische Universiteit Eindhoven.Slechte samenwerking is in 60 procent van alle gevallen oorzaak van productfouten. De helft daarvan is op een relatief eenvoudige manier te voorkomen, zo stellen de onderzoekers. Het zou de hightechindustrie vele miljoenen schelen als ze meer rekening houdt met cultuur- en tijdsverschillen, taalproblemen en het onderlinge wantrouwen tussen techneuten.
Jacobs en Van Moll mochten onder strikte geheimhouding kijken in de keuken van achttien multinationals. Het is volgens de onderzoekers de eerste keer dat concreet onderzoek is verricht naar de oorzaak van ontwikkelingsfouten die ontstaan ondanks een grondige planning en strakke procedures.
Multinationals ontwikkelen een technisch product allang niet meer in één fabriekshal maar besteden dat uit aan productontwikkelaars over de hele wereld. De Europese, Aziatische of Amerikaanse teams werken ondanks internet en teleconferenties echter gebrekkig samen, waardoor producten vaak de kwaliteitsnorm niet halen.
Jacobs: „Hoewel bij de onderzochte bedrijven het vermoeden leefde, bleek ons onderzoek toch een openbaring voor ze. De haperende samenwerking is geen onwil, maar is eerder te wijten aan de historische groei van een multinational. Daardoor zijn ze gewend geraakt aan een bepaalde manier van werken.”