Buitenland

Birma veroordeelt samenzweerders

Een speciale Birmaanse rechtbank heeft donderdag de schoonzoon en drie kleinzoons van de voormalige dictator Ne Win ter dood veroordeeld wegens een samenzwering voor een couppoging om Ne Win weer aan de macht te brengen. De verdachten, die zeggen onschuldig te zijn, zullen worden opgehangen.

Buitenlandredactie
27 September 2002 09:25Gewijzigd op 13 November 2020 23:50

Ne Wins schoonzoon Aye Zaw Win en zijn drie zoons werden in maart plotseling gearresteerd op verdenking van het ronselen van legerofficieren voor een staatsgreep. De vier mannen beweerden echter dat ze geen belangstelling hebben voor politiek.

De aanklagers van de vier betoogden voor de rechtbank in de Insein-gevangenis in Rangoon dat de familie van Ne Win zeer machtsbelust is. Ze zouden een couppoging hebben willen plegen met behulp van voodoo en verraad, maar loyale officieren zouden hen hebben aangegeven. Volgens de regering was de familie gefrustreerd omdat de 91-jarige Ne Win, die nog veel invloed had op de junta, op een zijspoor werd gerangeerd en enkele economische en politieke privileges verloor.

De vier mannen werden schuldig bevonden aan verraad, een poging om officieren te rekruteren en het aanzetten van militair personeel tot hoogverraad. Voor het laatste feit kregen ze een levenslange gevangenisstraf opgelegd, maar de doodstraf zal waarschijnlijk voorrang krijgen. De veroordeelden hebben een week de tijd om in beroep te gaan.

Een tweede tribunaal in de Insein-gevangenis oordeelde eveneens donderdag dat Aye Zaw Win, een van zijn zoons en nog drie anderen schuldig waren aan de illegale invoer van voertuigen en satelliettelefoons. Daarvoor kregen de verdachten gevangenisstraffen opgelegd. Ex-dictator Ne Win en zijn dochter Sandar Win, de vrouw van Aye Zaw Win, waren al onder huisarrest geplaatst.

Op 12 september veroordeelde een militaire rechtbank meer dan tachtig militairen tot vijftien jaar cel voor hun rol in de vermeende couppoging. De militairen maakten deel uit van een regiment dat het landgoed van Ne Win bewaakte.

Ne Win kwam in 1962 door middel van een staatsgreep aan de macht. In 1988 trad hij af na demonstraties voor democratie die werden neergeslagen door het leger. De generaals die toen de macht overnamen, besturen het land nog steeds.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer