Onderzoek naar rem op groei bedrijventerreinen
DEN HAAG (ANP) – Het kabinet wil weten of de groei van nieuwe bedrijventerreinen kan worden afgeremd met fiscale of juridische maatregelen. Vrijdag wordt officieel een werkgroep geïnstalleerd die de gevolgen van dergelijke maatregelen onderzoekt, aldus een zegsman van het ministerie van VROM.
De groep staat onder leiding van Peter Noordanus, voormalig voorzitter van de VROM–raad en oud–wethouder in Den Haag. Noordanus komt aan het begin van de zomer van 2008 met zijn bevindingen. Zijn werkgroep kijkt onder meer naar de effecten van bijvoorbeeld een heffing op grond van bedrijventerreinen, meldt de VROM–woordvoerder.De maatregelen zijn bedoeld om gemeenten financieel te prikkelen beter naar bestaande terreinen te kijken voordat ze plannen maken voor een nieuwe locatie. Het ministerie van VROM berekende donderdag dat er nog steeds meer bedrijventerreinen bij kunnen komen. In december 2007 was ruim 6.500 hectare klaar om uit te geven, in 2006 was dat 500 hectare minder. Dit jaar zijn in totaal 417 nieuwe plannen in gang gezet, wederom iets meer dan het jaar ervoor. De helft van die plannen wordt de komende vijf jaar uitgevoerd.
De ministers Cramer (VROM) en Van der Hoeven (Economische Zaken) willen verder dat de provinciebesturen zich nadrukkelijker gaan bemoeien met de plannen voor bedrijventerreinen. De provincie moet de wensen van gemeenten coördineren en afstemmen op de wensen van het Rijk. Inzet is de verrommeling van het landschap tegen te gaan door op een duurzame manier om te gaan met ruimte.
Milieudefensie vindt het prima dat een commissie op deze zaak gaat studeren. „Maar het wordt zo wel een mijl op zeven. Het advies komt in mei en dan moet de Tweede Kamer er nog wat van vinden. Dat duurt dus lang, terwijl het toch een urgent probleem is. Het kabinet durft blijkbaar niet de stap te nemen om hier een stop op te zetten".
Het Nicis, maatschappelijk instituut voor de steden, roept gemeenten op te stoppen met het uitsluitend aanleggen van fraaie bedrijventerreinen om nieuwe bedrijven aan te trekken. „Die energie kan veel beter worden gestoken in aandacht voor bedrijven die er al zijn en het opknappen van uitgeleefde gebouwen op verouderde bedrijventerreinen".