Buitenland

Plannen voor moderne steden op Westoever

RAMALLAH (AP) - Palestijnse ondernemers hebben vergevorderde plannen om op de Westelijke Jordaanoever twee gloednieuwe steden te bouwen, compleet met duizenden woningen, moderne winkelcentra en een callcenter naar Indiaas model om de inwoners aan werk te helpen.

6 December 2007 11:38Gewijzigd op 14 November 2020 05:21

De bouw van de vooralsnog naamloze steden gaat in totaal ruim 600 miljoen euro kosten en maakt deel uit van een breder project om de Palestijnse economie een broodnodige impuls geven.De invloedrijke Palestijnse zakenman Abdel Malik Jaber, een van de initiatiefnemers van het project en directeur van telecombedrijf Paltel, onthulde woensdag zijn plannen voor de eerste van de steden, waarvan de bouw naar zijn zeggen begin 2008 van start kan gaan. Deze stad met 6000 woningen vlak bij het economische hart van de Westelijke Jordaanoever, Ramallah, heeft een kostenplaatje van bijna een half miljard euro. De stad moet een winkelcentrum, een ziekenhuis, scholen en een universiteit gaan huisvesten. De bouw alleen zal al 10.000 banen opleveren, aldus Jaber. Het zou de eerste keer in de veertig jaar van Israëlische bezetting zijn dat op de Westelijke Jordaanoever een nieuwe Palestijnse nederzetting wordt gesticht.

De tweede stad, die tussen Ramallah en Nablus gepland staat, is met een budget van 130 miljoen en 4000 woningen van bescheidener formaat. Zakenman Bashar Masri is de drijvende kracht achter dit project. Hij wil zich vooral richten op het bouwen van betaalbare woningen voor de lagere inkomens. Volgens hem is het ontbreken van hypotheken voor deze groep mensen een van zijn grootste struikelblokken. Palestijnen zijn gewend hun huizen in etappes op te bouwen en te verbeteren als er geld is voor materiaal. Een project waarbij zo veel woningen in één keer worden opgeleverd kent in dit gebied geen precedent.

Een van de belangrijkste factoren die beide projecten kan opbreken blijft echter het onstabiele politieke klimaat. In de Palestijnse zakenwereld heerst de consensus dat het leven in de Palestijnse gebieden niet drastisch zal veranderen als gevolg van de recente vredesonderhandelingen in het Amerikaanse Annapolis. De Israëlische wegversperringen zullen derhalve hun negatieve uitwerking blijven hebben op de handel en het transport, en buitenlandse investeerders staan niet te trappelen. Volgens Jaber zal de Palestijnse privésector het voortouw moeten nemen bij het uitblijven van een doorbraak in de vredesbesprekingen.

Daarbij is de hoop gevestigd op een bijeenkomst van donorlanden op 17 december. De Palestijnse overheid zal daar pleiten voor 4 miljard euro aan hulp, verspreid over de komende drie jaar. Dat is een verdubbeling ten opzichte van het huidige niveau. Een derde daarvan is bestemd voor economische ontwikkeling.

Israël heeft zich bij monde van regeringswoordvoerder Mark Regev positief uitgelaten over het project. Een Palestijnse woordvoerder zei dat Israël echter nog niet de benodigde vergunning heeft afgegeven voor de bouw van de woningen. Regev zei evenwel dat het stimuleren van de Palestijnse economie deel uitmaakt van het vredesproces, omdat dit immers een gezond en succesvol Palestina als buurland nastreeft.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer