Binnenland

Speciaal centrum eerwraak Amsterdam

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam komt met een speciaal expertisecentrum in de strijd tegen eerwraak. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders in de hoofdstad besloten, maakte een woordvoerster woensdag bekend.

Regioredactie
6 December 2007 11:06Gewijzigd op 14 November 2020 05:21
AMSTERDAM – In Amsterdam komt een speciaal expertisecentrum in de strijd tegen eerwraak. Het centrum krijgt meldingen binnen van aan eer gerelateerd geweld en verwerkt die. Ook traint het vertrouwenspersonen die slachtoffers bijstaan en leert het huisarts
AMSTERDAM – In Amsterdam komt een speciaal expertisecentrum in de strijd tegen eerwraak. Het centrum krijgt meldingen binnen van aan eer gerelateerd geweld en verwerkt die. Ook traint het vertrouwenspersonen die slachtoffers bijstaan en leert het huisarts

Het centrum krijgt meldingen binnen van eergerelateerd geweld en verwerkt die. Ook traint het vertrouwenspersonen die slachtoffers bijstaan en leert het huisartsen en docenten hoe ze deze vorm van geweld moeten herkennen. Verder organiseren medewerkers voorlichtingscampagnes op scholen en tijdens taal- en inburgeringscursussen.Amsterdam komt verder met tien extra opvangplekken voor mannelijke slachtoffers van aan eer gerelateerde misdrijven. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om homoseksuelen uit de islamitische gemeenschap, die door hun familie worden bedreigd. Op dit moment zijn er vijf opvangplekken voor jonge mannen beschikbaar in Amsterdam.

De hoofdstad trekt volgend jaar 350.000 euro en in de daaropvolgende jaren telkens 150.000 euro uit voor de bestrijding van eerwraak.

De Amsterdamse politie kreeg in 2006 naar schatting 158 meldingen van deze vorm van geweld. Mogelijk vormt dat aantal slechts het topje van de ijsberg, omdat het vermoeden bestaat dat veel slachtoffers van eerwraak geen aangifte durven doen. In Rotterdam en Den Haag komt jaarlijks een vergelijkbaar aantal meldingen over eergerelateerd geweld binnen.

De daders die wél gepakt werden, bleken in twee derde van de gevallen strafbaar te zijn. Bij ruim 10 procent van de meldingen was er zelfs sprake van een zeer zwaar misdrijf, waarvoor de rechter meer dan acht jaar celstraf kan opleggen. Vaak gaat het niet om één, maar om meer daders. Dat komt doordat in veel gevallen een hele familie of een deel daarvan betrokken is bij het toepassen van eergerelateerd geweld.

Rotterdam maakte eerder dit jaar al bekend eerwraak te willen aanpakken. De gemeente heeft voor een periode van vier jaar ruim 10 miljoen euro beschikbaar gesteld. De havenstad hanteert een aanpak waarmee het hele gezin, zowel slachtoffer als pleger, hulp krijgt.

Het Albeda College in Rotterdam en het ROC van Twente onderzoeken sinds afgelopen zomer welke rol scholen kunnen spelen bij het voorlichten over en het herkennen van aan eergerelateerd geweld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer