Binnenland

Kamer zal uitstel vernieuwing op Antillen dulden

DEN HAAG (ANP) – De Tweede Kamer kan leven met een eventueel uitstel van de staatkundige vernieuwing op de Nederlandse Antillen. De coalitiefracties CDA en PvdA vinden een zorgvuldige aanpak van de vernieuwing belangrijker dan snelheid, evenals GroenLinks. De SP wil helemaal af van de deadline.

5 December 2007 18:45Gewijzigd op 14 November 2020 05:20

De nieuwe structuur voor de eilanden zal volgens de bestaande plannen uiterlijk 15 december 2008 ingaan. Staatssecretaris Bijleveld (Koninkrijksrelaties) probeert de vernieuwing voor deze streefdatum af te ronden, maar heeft gemeld „dat dit steeds moeilijker haalbaar" lijkt.„Het knelt en er is druk op vele terreinen", zei Bijleveld woensdag in een debat over haar begroting. Ze zal in de eerste helft van volgend jaar definitief besluiten of 15 december kan blijven staan als streefdatum.

Door de staatkundige vernieuwing houden de Nederlandse Antillen op te bestaan. Het eilandenverband wordt opgedeeld in twee autonome landen (Sint Maarten en Curac_ao) en drie bijzondere gemeenten (Bonaire, Sint Eustatius en Saba).

„De deadline is voor ons niet in steen gebeiteld", constateerde PvdA-Tweede Kamerlid Leerdam in het begrotingsdebat. Datzelfde geldt voor de CDA-fractie. Het vertrouwen van de christendemocraten in een tijdige afronding van de vernieuwing heeft een flinke knauw gekregen door het bericht van Bijleveld. De VVD noemde het „onthutsend".

SP-Kamerlid Van Raak vindt dat de regering moet afstappen van streefdata in het vernieuwingsproces. Die leiden in zijn ogen telkens tot teleurstellingen, zowel in Nederland als op de eilanden.

Het CDA kwam tijdens de begrotingsbehandeling ook met een voorstel om 500.000 euro te reserveren voor de ondersteuning van politieke partijen op de Antillen. Na kritiek van de oppositiepartijen en de eigen staatssecretaris heeft Kamerlid Van Bochove dat plan ingetrokken. Hij gaat nu bekijken of de Antilliaanse partijen zonder apart potje ondersteund kunnen worden.

GroenLinks betitelde het idee om Nederlandse partijen geld te geven voor ondersteuning van hun collega’s overzee als „zendingsdrang en modern paternalisme". De PVV had het over een „arrogante, nieuwe manier van kolonisatie" en de SP zag het als een extra subsidie aan Nederlandse partijen, terwijl het geld rechtstreeks naar de Antilliaanse partijen zou moeten gaan.

Kritiek kwam er ook op een motie waarin de PVV de regering oproept alle staatsrechtelijke banden met de Antillen en Aruba te verbreken. De argumenten die de partij van Wilders daarvoor gebruikte, wekten wrevel bij de andere fracties. De motie van PVV-Kamerlid Brinkman omschrijft de Antillen en Aruba als „een grotendeels corrupt boevennest". Zolang de eilanden een rol spelen binnen het Koninkrijk der Nederlanden zullen ze volgens de PVV alleen maar leiden tot kosten, corruptie en problemen.

Diverse partijen bekritiseerden het verzoek van de PVV, maar ze zorgden wel voor voldoende steun om de motie volgende week in stemming te brengen. Bijleveld heeft het verzoek „ernstig ontraden".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer