Actie om aanslagen Suriname te voorkomen
PARAMARIBO - Speciale eenheden in Suriname gaan komende week nog verschillende operaties uitvoeren om aanslagen in Suriname te voorkomen en zware criminelen op te pakken. Dat zei de Surinaamse minister van Justitie, Chan Santokhi, dinsdag in een interview met het ANP.
De operaties worden geleid door het openbaar ministerie, dat beschikt over informatie dat er ondanks eerdere arrestaties nog steeds aanslagen in Suriname op stapel staan.Een belangrijk deel van de dreiging komt van internationaal georiënteerde criminele organisaties, zoals de FARC uit Colombia. Maar uit arrestaties van twee weken geleden blijkt dat het gevaar ook van criminelen uit Afrika komt. Bij die inval werd een hoeveelheid wapens in beslag genomen.
Plannen
Volgens Santokhi klagen de internationaal georiënteerde bendes dat ze hun criminele activiteiten, in tegenstelling tot voorheen, niet meer in Suriname kunnen ontplooien nu de huidige regering er zit. Dat is hun motivatie om bij te dragen aan destabilisering van Suriname en te proberen Desi Bouterse te helpen om van de huidige regering af te komen, meent de minister van Justitie.
De dreiging die er momenteel in Suriname is en sinds kort met het publiek werd gedeeld, heerst al ongeveer een jaar. Toen werden twee grote, internationaal bekende verdachten in Suriname opgepakt. Een van hen was een vooraanstaand lid van de Colombiaanse FARC. „Ook zij hadden snode plannen en aanslagen in voorbereiding”, vertelt Santokhi.
Het gaat voor de onderwereld niet alleen om de belangen in de drugshandel, benadrukt de minister. „Het gaat ook om grootschalige wapen- en mensenhandel die stagneert.” Deze situatie en het werkelijke begin van het proces over de Decembermoorden waarin de vroegere legerleider Bouterse hoofdverdachte is, zijn de belangrijkste oorzaken van de huidige situatie, constateert Santokhi.
Na bijna 25 jaar begon vrijdag alsnog het proces tegen Desi Bouterse en verschillende medeverdachten voor hun betrokkenheid bij de zogenoemde Decembermoorden op 7 en 8 december 1982. Vijftien politieke tegenstanders van het regime-Bouterse werden daarbij doodgeschoten. Uit de verschillende getuigenissen valt op te maken dat de slachtoffers vlak daarvoor eerst aan de legerleider werden voorgeleid. Bouterse heeft zelf altijd ontkend dat hij in Fort Zeelandia was toen de executies plaatsvonden.
Licht
Santokhi ziet duidelijk overeenkomsten tussen die tijd en nu. Destijds maakte Bouterse volgens hem ook eerst zijn politieke tegenstanders zwart, waarna hij hen heeft aangepakt. „Vlak voor de moorden was het niet anders dan nu. Hij heeft onlangs in een toespraak hetzelfde gedaan als toen. Hij deed niets anders als groen licht geven”, zegt de minister, doelend op de destabilisatie van Suriname.
Het verschil met toen is dat de huidige Surinaamse regering lessen uit de geschiedenis heeft geleerd, stelt Santokhi. Binnen een jaar hebben de Surinaamse autoriteiten met hulp van Nederland, Frankrijk en de Verenigde Staten speciale antiterreureenheden weten op te leiden. Ook zijn in die tijd alle benodigdheden voor deze speciale diensten geregeld. Momenteel wordt zelfs aan trainingscomplexen gewerkt.
Tevens is er veel in de inlichtingendiensten geïnvesteerd en in de ogen van Santokhi heeft dat, gezien de recente arrestaties, dus zeker zijn vruchten afgeworpen. De Surinaamse autoriteiten krijgen daarbij steun van diensten uit onder meer Nederland, de VS en Colombia.
Nu de minister vorige week woensdag de dreiging tegen de huidige regering openbaar heeft gemaakt, begint het besef bij de Surinaamse bevolking door te dringen hoe ernstig te situatie is. Santokhi: „Tot kort daarvoor hadden de meesten het geloof dat er uiteindelijk toch niets zou gebeuren. Men komt tot inkeer. Men ziet de voordelen van een rechtsstaat zoals we die nu hebben en waar niet iedereen zomaar van alles buiten de wet kan doen.” Er zijn geen „onaanraakbaren” meer, stelt hij tevreden vast.
Toch kunnen alle inspanningen van het afgelopen jaar niet garanderen dat er helemaal niets zal plaatsvinden, weet Santokhi. „Maar als er toch iets gebeurt, dan kunnen we wel goed reageren.” Hij verwacht op basis van informatie die bij hem ligt, dat het rond 8 december spannend wordt.