Binnenland

Onderzoek naar afschaffen lesgeld

Minister Hermans van Onderwijs laat onderzoeken of het lesgeld kan worden afgeschaft. Die maatregel zou de overheid 550 miljoen gulden kosten.

Van onze redactie politiek
30 November 2001 09:37Gewijzigd op 13 November 2020 23:17

Op dit moment bedraagt het lesgeld voor ouders van kinderen vanaf zestien jaar die het voortgezet onderwijs of het middelbaar beroepsonderwijs bezoeken, 1878 gulden. Volgend cursusjaar moeten de ouders 1950 gulden per kind op tafel leggen.

De Kamer wil dat Hermans niet te lang wacht met zijn voorstellen tot complete afschaffing van het lesgeld, zo bleek donderdag tijdens de voortzetting van het debat over de onderwijsbegroting. Voor 1 april volgend jaar moet de bewindsman met een pakket maatregelen komen om de schoolkosten stapsgewijs zo veel mogelijk te verlagen. Het bevriezen van de hoogte van het lesgeld moet daar deel van uitmaken.

Donderdag, tijdens de behandeling van de onderwijsbegroting in de Tweede Kamer, bleek dat alleen de oppositiepartijen een wijzigingsvoorstel steunen van het ChristenUnie-kamerlid Slob om de verhoging voor volgend jaar reeds ongedaan te maken. Dat kost de overheid 30 miljoen gulden. Minister Hermans wijst het amendement af en ook de coalitie zal het niet steunen.

Samen met SP-kamerlid Van Bommel trok Slob deze week stevig van leer tegen het lesgeldsysteem. Nederland is het enige land in Europa waar ouders lesgeld moeten betalen. Bovendien heeft ons land een verdrag ondertekend waarin staat dat het volgen van funderend onderwijs gratis moet zijn.

De Kamer wil een halt toeroepen aan de dwingende manier waarop sommige scholen hun vrijwillige bedragen innen en steeds weer verhogen. De fracties willen dat er een gedragscode komt. Dat sommige scholen deurwaarders inschakelen om de ouderbijdragen te innen, vindt de politiek onaanvaardbaar.

Artikel 23
De Tweede Kamer stemt in met een inhoudelijk debat over de toekomst van de vrijheid van onderwijs zoals die is vastgelegd in artikel 23 van de Grondwet. De bewindslieden hadden dat debat aangekondigd in een notitie over de toekomst van het onderwijs. Volgens Hermans moet artikel 23 geen belemmering zijn, maar een stimulans om de verscheidenheid van scholen te vergroten. De christelijke partijen willen zich niet aan zo’n debat onttrekken. Volgens de SGP’er Van der Vlies moet wel duidelijk zijn dat dit grondwetsartikel „geen steen des aanstoots, maar een rots in de branding" is.

Minister Hermans zal de bezuiniging van een kleine 100 miljoen gulden op het hoger beroepsonderwijs voorlopig niet terugdraaien. De Tweede Kamer had daarom gevraagd. De bezuiniging was opgelegd vanwege een verwachte daling van het aantal eerstejaarsstudenten. Uit recente gegevens blijkt echter dat het aantal studenten gelijk is gebleven. Hermans zei dat hij momenteel het geld niet heeft. In het kader van de Voorjaarsnota zal hij, met nieuwe cijfers over studentenaantallen in de hand, kijken wat hij kan doen.

Huisvesting
Als er tijdens de behandeling van de Voorjaarsnota 2002 in het kabinet, in maart of april volgend jaar, geld blijkt de zijn voor extra uitgaven, dan zal het Rijk in ieder geval 100 miljoen ter beschikking stellen voor onderwijshuisvesting. Dat zegde staatssecretaris Adelmund van Onderwijs gisteren toe. Minister Zalm van Financiën heeft gezegd dat geld voor schoolgebouwen „prioriteit" heeft.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer