Kerk & religie

Grondvlak

De christelijke gereformeerde kerk in Doesburg bestaat op 21 december 150 jaar. Ter gelegenheid daarvan wordt er op zondag 16 december een dankdienst gehouden, waarin ds. J. Breman en ds. C. de Jong zullen voorgaan, aldus een bericht in het CGK-orgaan De Wekker. Het jubileum wordt ook gevierd met een „feestelijk samenzijn” op zaterdag 12 januari.

4 December 2007 10:27Gewijzigd op 14 November 2020 05:20
HARDINXVELD GIESSENDAM – Het kerkgebouw van de hersteld hervormde gemeente Giessendam Neder Hardinxveld en Sliedrecht telt 360 zitplaat sen. Dit aantal is uit te breiden tot 600.- Foto H. de Gier
HARDINXVELD GIESSENDAM – Het kerkgebouw van de hersteld hervormde gemeente Giessendam Neder Hardinxveld en Sliedrecht telt 360 zitplaat sen. Dit aantal is uit te breiden tot 600.- Foto H. de Gier

Hhg Giessendam
Na een bouwperiode van anderhalf jaar neemt de hersteld hervormde gemeente Giessendam-Neder-Hardinxveld en Sliedrecht op vrijdag 14 december haar nieuwe kerkgebouw in gebruik. Dit gebeurt met een kerkdienst waarin de consulent van de gemeente, ds. C. M. Visser, voorgaat.De hersteld hervormde gemeente gebruikt voor de kerkelijke activiteiten tot nu toe ruimten van onder andere de gereformeerde kerk vrijgemaakt en de gereformeerde gemeente. Toch bleek een eigen kerkgebouw nodig. Door de aankoop van enkele loodsen van Meerkerk Houtbouw in juni 2006 kon hierin worden voorzien.

Onder leiding van een bouwcommissie en met de hulp van veel vrijwilligers werd de loods omgebouwd tot kerkgebouw. In het gebouw is een kerkzaal met 360 zitplaatsen gerealiseerd. Dit aantal is uit te breiden tot 600. Daarnaast zijn er twee verenigingsruimten en een consistorie. De kansel werd gemaakt door twee vrijwilligers en het orgel werd geschonken door de gereformeerde kerk vrijgemaakt te Apeldoorn-Zuid.

Op zaterdag 8 december kunnen belangstellenden van 14.00 uur tot 16.00 uur een kijkje nemen in het kerkgebouw aan de Buitendams 205 in Hardinxveld-Giessendam.

Subsidie cgk Breda
De christelijke gereformeerde kerk te Breda heeft vorige maand een subsidie van ruim 35.000 euro toegekend gekregen van de gemeente Breda voor haar missionaire werk en voor het project ”Open Kerk”. Dat meldde het CGK-orgaan De Wekker.

De subsidie wordt verstrekt uit het Fonds Maatschappelijke Ontwikkeling, dat de versterking van de sociale samenhang in Breda beoogt. Initiatieven die daaraan bijdragen, kunnen met een subsidie voor drie jaar een impuls krijgen. Het moet wel duidelijk zijn dat na die drie jaar het initiatief doorgaat en op een andere wijze gefinancierd zal worden.

Het project Open Kerk van de cgk in Breda staat onder leiding van missionair werker Joost Slagboom, sinds 1 januari voor zestien uur per week werkzaam voor de Mattheüskerk. Sinds juni staan de deuren van de kerk elke donderdagmiddag letterlijk open. Wie binnen wil komen, is welkom. De Mattheüskerk biedt meer dan gezelligheid; er is ruimte voor hulpvragen op zowel geestelijk als praktisch gebied. Gemiddeld komen er zo’n twintig bezoekers per middag. Daarnaast trekt de missionair werker, vergezeld door één of twee gemeenteleden, de wijk in.

Geldtekort Grote Kerk Breda
Het bestuur van de Grote Kerk in Breda vreest grote financiële problemen en verder oplopende tekorten na 2010. Dat stelde directeur Willem van der Vis van het kerkgebouw in dagblad BN de Stem van 29 november. De kerk komt nu jaarlijks al zo’n 80.000 euro te kort, maar dat bedrag kan in de toekomst oplopen tot ten minste 180.000 euro per jaar.

Oorzaak is een veranderde verdeling van subsidies voor het onderhoud aan rijksmonumenten. „Na 2010 verandert de manier waarop rijksmonumenten subsidie krijgen”, verklaarde Van der Vis zijn vrees. „Het ziet er nu naar uit dat we als Grote Kerk in de regeling van kleine monumenten zitten. Het budget voor de periode 2012 tot en met 2018 bedraagt dan 15.000 euro, terwijl we op dit moment voor zeker 140.000 euro per jaar verspijkeren.”

De directeur zet momenteel alles op alles om samen met andere grote kerken de landelijke politiek ervan te overtuigen dat de stichting Grote Kerk en de gemeente Breda niet in staat zullen zijn om het gat dat dan ontstaat, zelf te vullen. Vooruitlopend op het verwachte tekort zou de Grote Kerk daarom nu eigenlijk al moeten gaan sparen.

De bezoekersaantallen van het monumentale gebouw liggen dit jaar hoger dan vorig jaar. Verder heeft de kerk inkomsten uit de verhuur van het gebouw voor evenementen.

Vernieuwing kerk in Zoetermeer
Het kerkgebouw van het apostolisch genootschap aan de Stadhoudersring in Zoetermeer is de afgelopen maanden voor ongeveer 1,5 miljoen euro gerenoveerd. Dat meldde het Algemeen Dagblad van 14 november. Het vernieuwde complex wordt op 16 december in gebruik genomen. De kerk houdt op 19 januari open huis voor buurtbewoners en andere belangstellenden.

De kerk uit 1973 is opnieuw ingericht. Er werden een nieuw orgel en een nieuwe vleugel geplaatst. Daarnaast zijn bij de verbouwing de zalen voor verschillende bijeenkomsten aangepast, is de hal verruimd en de volledige inventaris vernieuwd. De oude inventaris is geschonken aan een kerkje in Haddad in Roemenië. De verbouwing is betaald door leden van het apostolisch genootschap. Het gaat niet alleen om de Zoetermeerse kerkleden, maar ook om leden uit andere plaatsen. Het apostolisch genootschap heeft in Zoetermeer ongeveer 300 leden. In totaal telt het Apostolisch Genootschap ongeveer 17.000 leden, verspreid over 88 gemeenten in Nederland en 5 plaatsen in het buitenland.

Tijdelijke verhuizing kerken
De christelijke gereformeerde kerk en de gereformeerde kerk vrijgemaakt van Sneek verhuizen tijdelijk naar de oude jeugdherberg De Wigledam in Sneek. Dat meldde De Wekker.

Na jaren van voorbereiding zal het verenigingsgebouw Spes van het Witte Kerkje aan de Willemstraat in Sneek wordt gesloopt en herbouwd. Deze periode van nieuwbouw zal ook gebruikt worden om een aantal aanpassingen aan het huidige kerkgebouw uit te voeren.

Het gevolg van deze werkzaamheden is dat er gedurende ongeveer acht maanden niet in het Witte Kerkje kan worden gekerkt. Als alternatief is de oude jeugdherberg De Wigledam gevonden. De oude herberg staat aan de Oude Oppenhuizerweg 20 in Sneek, achter de voormalige Kingfabriek. De diensten op deze locatie beginnen op zondag 9 december en hebben elke zondag plaats om 9.30 en 17.00 uur.

De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer