Buitenland

Israël zal niet op elke raketaanval reageren

Als Irak raketten op Israël afstuurt in antwoord op een Amerikaans offensief tegen Irak, zal Israël daar alleen op antwoorden als er slachtoffers vallen of als Irak niet-conventionele wapens gebruikt, heeft premier Ariel Sharon in een donderdag gepubliceerd vraaggesprek met de Jerusalem Post gezegd.

AP
26 September 2002 11:33Gewijzigd op 13 November 2020 23:50

Israëlische betrokkenheid bij een oorlog tegen Irak zou voor de Arabische landen onverteerbaar zijn en problemen veroorzaken voor de Amerikaanse campagne.

„Als Irak Israël aanvalt maar geen bevolkingscentra raakt of slachtoffers maakt, is het niet in ons belang om het de Amerikanen moeilijk te maken”, zei Sharon. Is dat wel het geval, of worden er niet-conventionele massavernietigingswapens tegen Israël gebruikt, „dan zal Israël zeer zeker gepaste actie ondernemen om zijn burgers te beschermen.” Tijdens de Golfoorlog van 1991, toen Irak 39 Scud-raketten op Israël afvuurde, was er grote internationale druk voor nodig om Israël af te houden van vergelding. Sharon zei dat de Verenigde Staten toen onvoldoende hebben gedaan om Israël te beschermen of de aanvallen op Israël te voorkomen. De Scuds werden afgevuurd vanuit het westen van Irak en het kostte tijd voordat de Amerikanen de lanceerinrichtingen hadden gelokaliseerd en vernietigd. Sharon zei dat de VS uit die oorlog een les hadden geleerd en dat hij ervan uitgaat dat zij ditmaal zullen doen wat nodig is om een situatie te vermijden waarin Israël actie zou moeten ondernemen.

Volgens militaire zegslieden heeft Israël van de VS de verzekering gekregen dat ditmaal meteen in de eerste fase zal worden geprobeerd de Iraakse lanceerinrichtingen uit te schakelen.

Richard Butler, die in 1997-99 aan het hoofd stond van de VN-commissie die moest toezien op de ontwapening van Irak (Unscom), heeft vandaag gezegd te betwijfelen of Washington Israël ditmaal van vergelding zal kunnen afhouden en te vrezen dat Israël, als het conflict escaleert, kernwapens zal inzetten. „Als dat gebeurt zal deze wereld onherkenbaar veranderd zijn”, zei Butler in Hongkong op een bijeenkomst van ondernemers. „En ik vrees ook dat als dat gebeurt, de staat Israël zal ophouden te bestaan. Het land zou het morele gezag waar zijn oprichting op steunde, verloren hebben.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer