Economie

Brussel: Leger shopt te vaak in eigen land

BRUSSEL (ANP) - Het leger koopt te vaak materieel uit eigen land. Het moet gemakkelijker worden om tanks, kogels en andere defensiespullen te kopen in andere EU-landen.

3 December 2007 09:17Gewijzigd op 14 November 2020 05:20

De Europese commissarissen Charlie McCreevy (Interne Markt) en Günter Verheugen (Industrie) presenteren woensdag voorstellen daartoe. Ze willen dat overheden hun defensiespullen vaker normaal Europees aanbesteden. Nu gebeurt dat in slechts de helft van de gevallen.Brussel vindt dat Europese leveranciers van tanks, trucks en ander materieel te veel zijn verwend. Ze hoeven amper te concurreren. Defensiespullen in Europa zouden daarom onnodig duur zijn.

Brussel wil het de bedrijven gemakkelijker maken om in een ander EU-land te leveren. De commissarissen willen af van huidige vergunningen voor het vervoeren van militaire wapens naar andere EU-landen. Als een Frans bedrijf nu kogels naar Nederland wil brengen, moet het bedrijf vergunningen aanvragen in België en Nederland.

Vorig jaar zijn 10.000 van zulke vergunningen aangevraagd en is er niet een geweigerd. Ze zijn dus volslagen overbodig, redeneert commissaris Verheugen. Hij wijst bovendien op het vrije verkeer van goederen dat in Europa geldt.

Vooral voor kleine bedrijven is de papierplicht een grote last. Brussel vindt het dan beter om bijvoorbeeld een vergunning per bedrijf uit te geven voor export in de hele EU.

Het Nederlandse leger koopt ook regelmatig in eigen land. Zo mag Stork de komende acht jaar 200 pantservoertuigen van het type Boxer leveren voor 624 miljoen euro.

Wel zijn er regelmatig grote aankopen in het buitenland. Defensie bestelde vorig jaar 25 Bushmasterpatrouillevoertuigen in Australië. Nederland doet ook mee met de bouw van Joint Strike Fighter (JSF) uit de Verenigde Staten. Daarbij hoopt de regering wel dat het vliegtuig deels in Nederland wordt gebouwd.

Minister Van Middelkoop (Defensie) tekende recent een EU-afspraak om 35 procent van de defensieaankopen te doen in gemeenschappelijke Europese projecten. Zo is de EU bezig met eigen helikopters en onbemande spionagevliegtuigjes. De fracties van VVD en CDA hekelen deze „gedwongen winkelnering.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer