België krijgt noodregering–Verhofstadt
BRUSSEL (ANP) – De Belgische koning geeft de demissionaire regering–Verhofstadt extra bevoegdheden. De regering moet enkele maanden dienen als noodregering, om dringende zaken op sociaal–economisch en andere gebieden aan te pakken.
"
De Vlaamse omroep VRT meldde dat maandag. De formatiebesprekingen in België slepen al bijna een half jaar aan, bijna een Europees record. Rond het middaguur bezoekt demissionair premier Guy Verhofstadt de koning. Hij zou daar de opdracht krijgen om de komende tijd de kansen te verkennen voor een nieuwe regering en de geplande staatshervorming.
Het is vrij uitzonderlijk dat een demissionair premier zelf de mogelijkheden van een nieuwe coalitie verkent. Verhofstadt had na zijn verkiezingsnederlaag in juni verwacht de politiek te verlaten.De opmerkelijke besluiten volgen op het ontslag zaterdag van Yves Leterme als formateur. De Vlaamse christendemocraat Leterme kreeg geen steun van Waalse christendemocraten voor zijn beoogde staatshervorming.
Vlamingen en Walen denken tegengesteld over bevoegdheden voor de staat. Vlamingen willen meer macht voor hun eigen deelstaat, de Walen willen dat niet.
Verhofstadt (54) staat sinds de zomer van 1999 aan het hoofd van de Belgische regering. Hij leidde eerst een paars–groene regering, later alleen een paarse regering van socialisten en liberalen.
De ervaren politicus is lid van de liberale Open VLD, waarvan hij zeer lang partijleider was. In 2004 deed Verhofstadt een vergeefse gooi naar het voorzitterschap van de Europese Commissie. Zijn sterke pro–Europese opvattingen stuitten echter op verzet in minder enthousiaste landen als Groot–Brittannië.
Nadat de Open VLD in juni een verkiezingsnederlaag leed, zei Verhofstadt een stap terug te doen. Naast demissionair premier en ’koninklijk verkenner’ is hij ook gemeenteraadslid in zijn woonplaats Gent.