Militie Tsjaad verklaart oorlog aan EU-missie
N’DJAMENA - Rebellen in Tsjaad hebben de oorlog verklaard aan de door Frankrijk geleide vredesmacht van de Europese Unie. Ze willen niet dat de militairen zich mengen in het conflict in het Afrikaanse land. De Unie van Krachten voor Democratie en Ontwikkeling (UFDD) bracht haar standpunt vrijdag naar buiten.
Nederland overweegt enkele tientallen militairen te leveren voor de vredesmacht. Voornamelijk Franse militairen maken zich op om als EU-macht te worden gestationeerd in het oosten van Tsjaad om burgervluchtelingen en hulpverleners daar te beschermen.De EU-macht zal in totaal uit 3000 tot 4000 militairen bestaan. Volgens de Franse president Nicolas Sarkozy zal de verklaring van de rebellen geen gevolgen hebben voor de vredesmacht. „De operatie gaat door”, zei hij.
Andere Franse eenheden zijn al actief in Tsjaad als onderdeel van een bilateraal defensieverdrag tussen beide landen. Frankrijk is de voormalige kolonisator van Tsjaad. Volgens de rebellen zijn donderdag tijdens zware gevechten Franse vliegtuigen over hun stellingen gevlogen op verkenningsmissies voor de regeringstroepen van president Idriss Deby.
„Het verlenen van diplomatieke, strategische en logistieke steun aan de tiran Idriss Deby is een vijandelijke daad en zal als zodanig worden opgevat”, aldus de UFDD die al twee jaar vecht tegen de president. Tot nog toe liet ze de Franse troepen in Tsjaad echter met rust.
Het Nederlandse kabinet onderzoekt of het met enkele tientallen militairen kan bijdragen aan de EU-vredesmacht. De troepen zouden voor een jaar worden uitgezonden. In een reactie zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken dat alle factoren worden meegenomen in het onderzoek dat het kabinet verricht naar de „wenselijkheid en mogelijkheid” om een bijdrage te leveren.
De onrust in Tsjaad is de afgelopen week sterk toegenomen. Eerder deze week kwamen bij gevechten in de buurt van Abougouleigne volgens het Tsjadische leger enkele honderden rebellen om. De gevechten duurden volgens het leger vier uur en resulteerden in de „totale en ondubbelzinnige vernietiging” van de rebelleneenheid. De legerverklaring werd maandag voorgelezen op de Tsjadische staatsradio en -televisie.
Er zouden ook vijftig voertuigen van de rebellen zijn vernietigd en veertig in beslag genomen. De rebellen verklaarden later via een website van de Tsjadische oppositie meer dan 200 regeringssoldaten te hebben gedood. Er zouden onder meer een generaal en een kolonel zijn gesneuveld.
Het gebied grenst aan de Sudanese regio Darfur waar ook al jaren een zeer bloedig conflict aan de gang is. Daar wordt volgend jaar een gemengde vredesmacht van de Afrikaanse Unie en de VN van 26.000 man gestationeerd.