„Kies alternatief voor ontpoldering Goeree-Overflakkee”
STELLENDAM - Ontpoldering van de Zuiderdieppolder op Goeree-Overflakkee is geen optie. Dat bleek vrijdagmiddag op een massaal bezochte conferentie die was georganiseerd door de werkgroep Zoet Flakkee.
De provincie Zuid-Holland heeft in 2000 aan het projectbureau Deltanatuur de opdracht gegeven om in 2010 3000 hectare natte natuur te hebben gerealiseerd. De Zuiderdieppolder moet volgens deze plannen een natuurgebied met recreatiemogelijkheden worden.De doorslaggevende argumenten voor Deltanatuur om het gebied te ontpolderen, zijn dat deze polder een slechte waterhuishouding zou hebben en dat in deze polder een intergetijdengebied het best te realiseren zou zijn.
Op Flakkee bestaat grote aversie tegen deze plannen. Een werkgroep bestaande uit boeren uit de polder en omgeving voert actie tegen deze plannen. Belangrijkste argumenten zijn dat zeer goede landbouwgrond wordt opgegeven en dat een groot deel van Flakkee zout water zou gaan herbergen.
Op de conferentie gaf CDA-Tweede Kamerlid Koppejan aan dat de regionale en de lokale overheid een beslissing inzake de ontpoldering moeten nemen. „Het zou zo moeten zijn dat recreatie en natuur heel goed samen kunnen gaan. Daarnaast moeten wij heel voorzichtig zijn met het opgeven van goede landbouwgrond omdat de vraag naar voedsel alleen maar zal toenemen.”
Voorzitter Haanstra van LTO Noord Zuid-Holland wees op de noodzaak van voldoende landbouwgrond. Volgens hem is het noodzakelijk delen van Nederland in te polderen om zo de voedselproductie te garanderen. „Voor ieder stuk landbouwgrond dat verloren zou gaan, zou een compensatie met de factor 4 moeten gelden. Als er over ontpoldering zou worden gesproken, dan moet dit voor de agrariërs altijd op basis van vrijwilligheid gebeuren. Als er geen draagvlak is, is er ook er ook geen hoop op een goed resultaat.”
Ook Van Nieuwenhuijzen, bestuurder bij het regionale waterschap maar sprekend op persoonlijke titel, ziet niets in het plan. „Hoofdpunt is dat het waterschap de waterproblemen op West-Flakkee wil oplossen door de Zuiderdieppolder onder water te zetten en zout te maken. Maar er zijn genoeg andere oplossingen om de zoetwatervoorziening te kunnen waarborgen.”
Ook vestigde hij de aandacht op de aangrenzende polder, de Weeshuispolder. „Als deze wordt ontpolderd, kunnen tegelijkertijd ook de recreatieplannen van Goedereede doorgaan”, aldus Van Nieuwenhuijzen.