Cruciale rol rond aids voor kerkleiders Afrika
De SGP-jongeren houden dezer dagen een congres over aids. Vrijdagavond presenteren zij een manifest. De SGP-jongeren pleiten voor de ABC-aanpak, legt Dirk-Jan Nijsink uit.
Aids is een ziekte waaraan 33 miljoen slachtoffers lijden. In de beleving van velen is de patiënt schuldig aan de ziekte. Vaak is dat ook zo; maar lang niet in alle gevallen. Zo kunnen kinderen besmet raken via borstvoeding of door een bloedtransfusie. De impact van aids is enorm: elke tien seconden overlijdt er iemand aan. We moeten onze ogen niet blijven sluiten voor deze ziekte, maar we moeten aan de slag.Vrijdag en zaterdag heeft het najaarscongres van de SGP-jongeren plaats. Zaterdag is het Wereld Aids Dag. Vandaar dat we kozen voor het thema ”Aids: ver van jouw bed?” Bewustwording is belangrijk. Ook willen we in het manifest ”Aandacht voor Aids” een politieke visie op dit wereldwijde probleem geven, dat zich vooral in Afrika concentreert.
Aids hangt nauw samen met armoede, moraal en cultuur. Negentig procent van de patiënten leeft in ontwikkelingslanden. Scheve verhoudingen tussen man en vrouw en een verkeerde seksuele moraal zijn oorzaken van de epidemie. Zo zijn er Afrikanen die geloven in de mythe dat „seks met een maagd je geneest van aids.” Een cultuurverandering is nodig. We zijn daarom voorstander van de ABC-aanpak: onthouding buiten het huwelijk (to abstain), trouw (be faithful) en condoomgebruik binnen het huwelijk. Ook de genoemde volgorde is daarin belangrijk.
Het alleen propageren van het leven volgens de ABC-formule schiet tekort. Mensen moeten bij de hand genomen en geholpen worden om de ABC-formule in praktijk te brengen. Door zogenaamde life-skills-programs (vaardigheden voor het leven) moet aandacht van de regionale bevolking worden gevraagd voor trouw en onthouding. Vooral kinderen moeten les krijgen over weerbaarheid en seksualiteit. Door deze aanpak worden mensen geholpen hun verantwoordelijkheid te nemen. Het geeft ook gericht maatwerk, zodat de hulp aansluit bij de plaatselijke bevolking. Uit een aantal projecten op scholen in Kenia bleek deze aanpak succes te hebben.
Daarnaast is er een belangrijke rol voor kerken weggelegd. Afrika is een religieus continent. Een ontkenning van het belang van religie is contraproductief. De huidige minister voor Ontwikkelingssamenwerking heeft te weinig oog voor het belang van religie bij ontwikkelingshulp.
Het is in veel Afrikaanse landen van cruciaal belang dat religieuze leiders meewerken aan de bestrijding van aids. Predikanten en christelijke kerken vervullen in landen als Zuid-Afrika een gezaghebbende rol. Predikanten moeten in woord en daad het goede voorbeeld tonen.
Wezen
Ten slotte willen we aandacht voor de 15 miljoen aidswezen wereldwijd. In zuidelijk Afrika zijn ruim 3 miljoen kinderen zelf besmet, van wie velen wees zijn. Ze worden gediscrimineerd en hebben geen geld voor onderwijs en gezondheidszorg. Veel gezinnen in Afrika worden in stand gehouden door kinderen en tieners die in armoede leven.
Wij zien graag dat de Nederlandse overheid zich sterk maakt voor de opvang van aidswezen. In de eerste plaats in het thuisland. Dit zal alleen niet voldoende zijn. Er moet ook een versnelde adoptieprocedure voor aidswezen komen. Miljoenen kinderen wachten op een veilig thuis.
De strijd tegen aids kent een lange adem, maar we zien ons gesteund door hoopvolle berichten.
De auteur is jeugdwerkadviseur bij de SGP-jongeren.