Buitenland

Olmert vergelijkt Israël met Z-Afrika

JERUZALEM - De stichting van een Palestijnse staat is van vitaal belang voor Israël, omdat Israël anders -op dezelfde wijze als het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime- ten onder zal gaan aan de strijd van al zijn Arabische inwoners voor stemrecht.

Buitenlandredactie
30 November 2007 11:35Gewijzigd op 14 November 2020 05:20

Dat heeft de Israëlische premier Ehud Olmert gezegd in een donderdag verschenen interview met de krant Ha’aretz.Olmert waarschuwt al langer dat de groei van de Arabische bevolking in Israël en de Palestijnse gebieden een gevaar vormt voor het voortbestaan van de Joodse staat, maar nog niet eerder vergeleek hij in het openbaar de Israëlische situatie met die van vroeger in Zuid-Afrika. Met zijn opmerkingen poogt Olmert, die weinig aanzien geniet in zijn eigen land, politieke steun te vergaren voor de stichting van een Palestijnse staat.

De vergelijking met Zuid-Afrika is des te explosiever omdat Israëlische functionarissen in het verleden vaak hebben moeten ontkennen dat de overheersing van de Palestijnen door Israël te vergelijken is met de voormalige blanke overheersing van zwarten in Zuid-Afrika.

Israël loopt het risico de steun van Amerikaans-Joodse groeperingen te verliezen als het blijft heersen over de Palestijnen, zei Olmert. „De Joodse organisaties, die onze machtsbasis waren in de Verenigde Staten, zullen de eerste zijn die zich tegen ons keren. Ze zullen zeggen dat ze niet een staat kunnen steunen die geen democratie en volwaardig stemrecht steunt voor al zijn inwoners.”

Israëlische demografen voorspellen dat er in Israël, de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever snel meer Arabieren zullen zijn dan Joden, vanwege het hoge Arabische geboortecijfer. Momenteel maken Joden 80 procent van de Israëlische bevolking van 7 miljoen uit, maar als de Westoever en Gaza worden meegeteld, waar 4 miljoen mensen wonen, maken Arabieren al bijna de helft van de bevolking uit. Inwoners van de Palestijnse gebieden hebben geen Israëlisch staatsburgerschap.

Israël kan volgens Olmert niet zowel Joods als democratisch blijven als het de Westelijke Jordaanoever blijft bezetten. Daarom steunt hij terugtrekking uit -overigens slechts een deel van- de Westoever en uit Oost-Jeruzalem. In 2005 verlieten de Joodse kolonisten al Gaza.

Op de conferentie over het Midden-Oosten in Annapolis hebben Olmert en de Palestijnse president Mahmud Abbas beloofd volgend jaar een vredesovereenkomst te sluiten en kwamen ze overeen dat er een Palestijnse staat moet komen. Uit een peiling uitgevoerd door het Dahaf Instituut blijkt dat 53 procent van de Israëliërs voorstander is van de stichting van een Palestijnse staat naast Israël. Maar minder dan 20 procent beschouwt het overleg in Annapolis als een succes en meer dan 80 procent denkt dat er volgend jaar geen vredesovereenkomst wordt gesloten.

Olmert heeft intussen een zorg minder. Hij wordt niet aangeklaagd in een zaak rond de privatisering, twee jaar geleden, van de tweede bank van het land, de Bank Leumi. Een woordvoerder van de Israëlische politie zei donderdag dat er onvoldoende aanwijzingen zijn om de premier aan te klagen. De aanklagers zullen daarom dit dossier wat de premier betreft snel sluiten.

Er lopen nog twee andere onderzoeken tegen Olmert. Een over een onroerendgoedtransactie in 2005 en een over benoemingen onder zijn gezag toen hij minister van Handel en Industrie was in 2004.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer