Eerste kerkverzamelgebouw geopend
AMSTERDAM - Minister Rouvoet (Jeugd en Gezin) heeft donderdag het eerste kerkverzamelgebouw in Nederland geopend. De Kandelaar in Amsterdam-Zuidoost (de Bijlmer) is een multifunctioneel gebouw waar veertien migrantenkerken terechtkunnen in één grote en vier kleine kerkzalen.
Door de vernieuwing van de Bijlmermeer leiden vele kerkgenootschappen er een zwervend bestaan. Vooral kleinere genootschappen zijn de afgelopen jaren in de problemen gekomen door de sloop van flatgebouwen en parkeergarages, plekken waar christenen kerkdiensten hielden.Van de tachtig kerken die Amsterdam-Zuidoost rijk is, raakten er ongeveer 45 ’dakloos’. De meesten zochten noodgedwongen hun toevlucht tot leegstaande gebouwen of buurtcentra elders in de stad.
Stadsdeel Amsterdam-Zuidoost en woningstichting Rochdale hebben samen met enkele kerken een plan ontwikkeld voor de bouw van De Kandelaar om de genootschappen uit de brand te helpen. Het is het eerste kerkgebouw in Nederland dat door een woningcorporatie is ontwikkeld.
Een samenwerkingsverband van vijf Ghanese kerken huurt de zalen in het centrum. Zij hebben het recht de zalen te verhuren aan andere kerkgenootschappen, zoals de United Assemblies of God of World of Faith Ministries. De kerken nemen per 1 december hun intrek in het gebouw.
Op het laatste moment dreigde een van de vijf Ghanese migrantenkerken, de Pentecost Revival Church, af te haken vanwege de in hun ogen hoge kosten voor het beheer van de kerk. Zij wilden daarom in hun parkeergarage blijven kerken. Het is Stichting De Kandelaar alsnog gelukt het kerkgenootschap binnenboord te houden. De parkeergarage blijft de komende drie jaar beschikbaar als vergaderzaal.
Behalve kerkzalen bevat De Kandelaar 27 koopappartementen, kantoor- en vergaderruimtes, een kinderdagverblijf en een horecagelegenheid. Boven in de toren bevinden zich twee penthouses. Dankzij moderne isolatietechnieken ondervinden de bewoners geen geluidshinder van het gezang in de kerken, heeft Rochdale beloofd.
Minister Rouvoet verrichtte gisteren de opening. Hij ontstak hij vijf fakkels, als symbool van het vuur van het Evangelie, dat in het kerkverzamelgebouw licht mag verspreiden.
Volgens hem zijn christenmigranten in de Bijlmer een voorbeeld van geslaagde integratie in de samenleving. „Ze laten zien hoe de kerk een belangrijke rol speelt in het samenbindend vermogen van de samenleving. Bovendien brengen de christenmigranten een boodschap die tegenwicht biedt aan bepaalde krachten in de samenleving.”
Tot nu toe kwamen veel christenmigranten bijeen in parkeergarages onder flatgebouwen. Als gevolg van de sloop van de flats raakten ze dakloos. „Het licht dat onder de korenmaat verborgen was, staat nu weer op de kandelaar - in deze Kandelaar”, aldus Rouvoet.
Cor Verkade, voorzitter van stichting De Bijlmerkerk, vertelde hoe hij in zijn studententijd geconfronteerd werd met de nood van christenmigranten in Amsterdam-Zuidoost. „We hebben deze christenmigranten nodig om de fakkel van het Evangelie in Nederland brandend te houden.”
Twaalf jaar lang heeft hij met zijn stichting fondsen aangeboord om het kerkverzamelgebouw te realiseren. „De mooiste kinderen worden met een zware bevalling geboren. Zo ook hier.”
De Bijlmer telt 80.000 woningen zonder een kerk. „Maar een huis heeft een kerk nodig om een thuis te zijn”, aldus Verkade. „Vandaag heeft de Bijlmer min of meer voor het eerst een Godshuis, een gebouw dat gebouwd is met het doel de Heere God te dienen en te prijzen, een gebouw waarin de migrantenkerken hun geloof kunnen vieren en belijden. Hier wordt gebeden voor de hele Bijlmer.”