Politiek

Kamer zet zichzelf onder druk voor Uruzgan–besluit

DEN HAAG (ANP) – De Tweede Kamer heeft zichzelf voor de komende weken flink onder druk gezet. Zij wil nog voor het kerstreces een knoop doorhakken over de verlenging van de missie in Uruzgan na augustus 2008. Vrijdag maakt het kabinet na maanden onderzoek bekend op welke manier het die missie wil voortzetten. Daarna neemt de Kamer binnen drie weken een besluit.

30 November 2007 07:19Gewijzigd op 14 November 2020 05:19
Missie in Uruzgan. Foto ANP
Missie in Uruzgan. Foto ANP

Iedereen die er bij was toen kabinet en Kamer begin 2006 besloten naar Uruzgan te gaan, herinnert zich nog de politieke commotie die daaraan voorafging. Toen hadden de coalitiefractie D66 en de D66–ministers moeite met de missie. D66 dreigde met een kabinetscrisis en het besluit van het kabinet werd met een hoop gesteggel over het kerstreces heen getild. Met pijn en moeite werd een kabinetscrisis voorkomen.Het CDA moet er niet aan denken dat een dergelijk scenario zich nu met coalitiepartij PvdA herhaalt. De PvdA–bewindspersonen stralen dat echter niet uit. Zij hebben „er vertrouwen in" dat het kabinet vrijdag met een „goed besluit" komt. Volgens ingewijden zal dat een besluit zijn waarin ook de fractie zich kan vinden. Naar verwachting zal ook de VVD uiteindelijk instemmen en het kabinet zo aan een brede steun helpen.

Het zijn de details over geld, te verwachten resultaten, opbouwprojecten en de voorwaarden waar de Kamer de komende weken nog invloed op uit kan oefenen. Om dat te bereiken en om zich goed voor te bereiden op de stemmingen, staat de parlementariërs nog een druk programma te wachten.

Op 6 december krijgen zij een vertrouwelijke toelichting van de Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn, de directeur van de militaire inlichtingendienst (MIVD), de hoogste militaire commandant van de NAVO en mogen zij achter gesloten deuren de militaire geweldsinstructie inzien.

Voorafgaand aan die bijeenkomst organiseren drie oppositiepartijen een alternatieve hoorzitting met tegenstanders van de militaire aanwezigheid in het land.

Een dag later trekken de parlementariërs twaalf uur uit voor een hoorzitting met hulpverleners, wetenschappers, de Afghaanse minister van Defensie, de gouverneur van Uruzgan, militairen en vakbonden.

De week daarop volgt een ronde waarin de Kamerleden schriftelijk vragen kunnen stellen. Op maandag 17 december staat een overleg van zeven uur met de betrokken ministers op de agenda. Dezelfde week hakt de Kamer een knoop door.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer