Binnenland

Landelijke scholierendemonstratie gaat door

AMSTERDAM - Het LAKS zet zijn aangekondigde landelijke demonstratie tegen de lesurennorm in het voortgezet onderwijs definitief door.

Onderwijsredactie
29 November 2007 12:05Gewijzigd op 14 November 2020 05:19

Dat heeft het Landelijk Aktie Komitee Scholieren woensdagavond bekendgemaakt. De organisatie roept middelbare scholieren op vrijdag om 12.00 uur naar het Museumplein in Amsterdam te komen.De eerdergenoemde locatie, het Malieveld in Den Haag, is volgens LAKS-voorzitter Sywert van Lienden niet geschikt. „Het is daar te drassig.”

Burgemeester Cohen van Amsterdam liet via zijn woordvoerster weten niet blij te zijn met de scholierendemonstratie in zijn stad. „We zitten niet te wachten op taferelen zoals afgelopen maandag, toen het uit de hand liep in Amsterdam.”

Cohen wilde het protest niet op voorhand verbieden, maar eiste donderdag een gesprek met het LAKS. „Er moeten duidelijke afspraken worden gemaakt. Alle verantwoordelijkheid komt bij het LAKS te liggen.”

Het LAKS zet vrijdag een eigen ordedienst in. Scholieren lopen de kans dat hun tassen worden gecontroleerd, meldt de organisatie op zijn website. Relschoppers worden buiten de deur gehouden. De veiligheid tijdens de betoging is „prioriteit nummer één.” De demonstratie vindt plaats, zo is het plan, op een afgebakend deel van het Museumplein. Scholieren die daarin willen, moeten zich laten registreren. Het LAKS zal eventuele regionale acties vrijdag niet ondersteunen.

Alle 5000 scholieren in het middelbaar onderwijs in Enschede kregen donderdag een brief mee naar huis. Daarin wordt aan de ouders en verzorgers van de leerlingen uitgelegd dat hun kind alleen aan de landelijke actie mag deelnemen als zij daar schriftelijk toestemming voor geven.

Gisteravond zei staatssecretaris Van Bijsterveldt (Onderwijs) in een spoeddebat met de Tweede Kamer dat ze de lesurennorm niet verder wil verlagen en vasthoudt aan boetes voor scholen die te weinig lessen geven.

Begin deze week versoepelde zij de norm door 40 van de 1040 verplichte lesuren niet langer aan alle leerlingen voor te schrijven.

De scholen met een boete hebben volgens Van Bijsterveldt vorig jaar minder dan 900 lesuren gegeven. Voor elk uur dat zij onder de grens zitten, moeten zij een bedrag betalen. De staatssecretaris stelt dat de 26 scholen ook volgens de nieuwe norm onder de 900 lesuren zouden hebben gezeten.

De Kamerleden Van Dijk (SP) en Dibi (GroenLinks) zijn tegen de boetes en eisen dat Van Bijsterveldt ze opschort. Ook Kraneveldt (PvdA) en Van der Vlies (SGP) zijn kritisch over het doorzetten van de straffen.

Van Bijsterveldt kwam de nieuwe norm voor het aantal lesuren overeen met de VO-raad, de koepelorganisatie van middelbare scholen. Eerder was al duidelijk geworden dat een meerderheid in de Tweede Kamer de versoepeling van Van Bijsterveldt aanvaardt.

Voor GroenLinks en de SP gaat de aanpassing van de lesurennorm niet ver genoeg. Zij wijzen staatssecretaris Van Bijsterveldt erop dat sommige scholen die door de Onderwijsinspectie als zeer goed worden gekwalificeerd, van dezelfde dienst een boete wegens te weinig lesuren hebben gekregen.

De Kamerleden Dezentjé Hamming (VVD), Bosma (PVV) en Verdonk hekelen juist de versoepeling. Zij vinden dat Van Bijsterveldt na de scholierenprotesten te snel door de knieën is gegaan. Hun collega’s De Vries (CDA) en Slob (ChristenUnie) deden woensdag een oproep aan scholieren om vrijdag niet te gaan staken. Zij vrezen dat de actie weer uit de hand loopt.

De meeste leerlingen (84 procent) willen zes uur per dag op school zitten. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek van Codename Future, een uitgeverij van digitaal lesmateriaal. De uitgeverij vroeg aan 5185 leerlingen hoeveel uren zij gemiddeld op school willen zitten naar aanleiding van de protesten. Volgens staatssecretaris Van Bijsterveldt betekent de norm van 1040 lesuren omgerekend dat een leerling gemiddeld 5,4 uur per dag op school moet zitten. Uit het onderzoek blijkt dat de norm van 1040 uur voor een groot deel van alle ondervraagde leerlingen dus geen probleem oplevert, stelt de uitgeverij.

Ongeveer 150 scholieren die dinsdagochtend in Waalwijk staakten, moeten voor straf overblijven op school. Dat zei directeur Otto Dooijes van scholengemeenschap De Overlaat woensdag. De leerlingen moeten hun gemiste lesuren dubbel inhalen op school. Of ze tijdens het overblijven ook een taakstraf krijgen, kon Dooijes nog niet zeggen. Sommige leerlingen die een hele dag op school ontbraken, moeten in totaal zestien uur overblijven. De straf wordt uitgesmeerd over de schooldagen die resteren tot de kerstvakantie. De Waalwijkse middelbare scholen hebben na onderling overleg besloten deze klassieke schoolstraf op te leggen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer