Binnenland

Canonkaravaan start in Hoogeveen

HOOGEVEEN – In het Drentse Hoogeveen is dinsdag de zogeheten ”canonkaravaan” aan een rondreis door Nederland begonnen.

Cultuurredactie
28 November 2007 09:04Gewijzigd op 14 November 2020 05:19
HOOGEVEEN – Sjoelen met stenen waarop portretten staan van Willem van Oranje, Michiel de Ruyter en Anne Frank. In Hoogeveen hebben gisteren dertig kinderen van een basisschool de aftrap gegeven voor de landelijke Canonkaravaan. Deze karavaan trekt de kome
HOOGEVEEN – Sjoelen met stenen waarop portretten staan van Willem van Oranje, Michiel de Ruyter en Anne Frank. In Hoogeveen hebben gisteren dertig kinderen van een basisschool de aftrap gegeven voor de landelijke Canonkaravaan. Deze karavaan trekt de kome

Ongeveer dertig kinderen gaven in de Brede School De ZuiderBreedte al zingend en dansend het startsein. De landelijke karavaan is een reeks conferenties over de cultuurhistorische canon voor het onderwijs en culturele instellingen. De komende maanden trekt de karavaan langs alle provincies en de vier grote steden.De lijst met vijftig onderwerpen uit de Nederlandse geschiedenis is opgesteld door een commissie onder leiding van prof. F. van Oostrom. De vijftig ”vensters” zijn in de eerste plaats bedoeld voor de basisschool en de onderbouw van het voortgezet onderwijs.

Maar ook volwassenen zouden meer met de canon kunnen doen, bleek dinsdag bij de aanvang van de middagbijeenkomst. De Hoogeveense wethouder onderwijs en cultuureducatie Bargeman moest het antwoord schuldig blijven op de vraag wie de gebroeders De Witt zijn. „Dramatisch”, reageerde de debatleider.

De canon begint met de Drentse hunebedden. Deze reusachtige, door mensenhanden gemaaktesteenformaties, liggen her en der verspreid in die provincie. „Combineer dit met geluiden die de hunebedbouwers mogelijk hebben gemaakt en je krijgt een prehistorische sensatie”, aldus Hein Klompmaker, directeur van het Hunebedcentrum in Borger.

„Geen saaie geschiedenislessen meer”, zegt de voormalige geschiedenisleraar Klompmaker. „Maak kinderen de detectives van de geschiedenis. Laat ze zich met historische figuren identificeren.”

„De meeste onderwerpen staan gewoon in de schoolboeken, maar het geheugen van de mens is een zeef”, meent Rob van der Vaart van de canoncommissie. „De canon is een hulpmiddel om de onderwerpen te laten hangen. ’t Is maar een kapstok. Natuurlijk is de canon geen krampachtige mal om een soort nationalistische geest te vormen.” Van der Vaart zou het goed vinden als schoolleidingen het initiatief namen om met de leraren over de canon te discussiëren. „Wat doen we met die canon? Praat daarover. Het moet bij de leraren beginnen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer