Afscheid Musharraf van troepen
RAWALPINDI – De Pakistaanse president Pervez Musharraf heeft dinsdag officieel afscheid genomen van zijn troepen, een dag voordat hij opstapt als legerleider. Musharraf wordt donderdag beëdigd als burgerpresident en door af te treden als legerleider hoopt hij de politieke crisis in zijn land te verlichten.
Of hij daarin zal slagen is de vraag. De oppositie eist weliswaar al tijden dat Musharraf het leger de rug toekeert, maar eist ook dat hij de noodtoestand, die hij begin november afkondigde, opheft.
In de garnizoensplaats Rawalpindi, even buiten de hoofdstad Islamabad, werd Musharraf, gehuld in generaalsuniform, begroet door een kleurrijke erewacht van vertegenwoordigers van de landmacht, de luchtmacht en de marine. Een legerorkest speelde krijgsliederen en het volkslied en Musharraf salueerde naar de troepen. „Ik heb 46 jaar het uniform gedragen en zeg nu vaarwel tegen het leger”, aldus Musharraf. Hij zei „morgen geen uniform meer te dragen.”Na afloop trad de president in overleg met de bevelhebbers van de verscheidene strijdmachtonderdelen. Generaal Ashfaq Kayani, voormalig chef van de inlichtingendienst en onlangs benoemd tot viceopperbevelhebber van het leger, volgt Musharraf op als legerleider.
Musharraf kondigde de noodtoestand af en stelde de grondwet buiten werking toen het hooggerechtshof op het punt stond uitspraak te doen over de geldigheid van zijn herverkiezing als president. De oppositie had het hof daar om gevraagd, omdat Musharraf volgens de grondwet eerst zou hebben moeten aftreden als legerleider, voor hij herkozen kon worden. Musharraf verving de rechters van het hooggerechtshof en de nieuwe, door hem benoemde rechters hebben zijn herverkiezing inmiddels goedgekeurd.
Musharrafs belangrijkste opponenten, de oud premiers Nawaz Sharif en Benazir Bhutto, die beiden onlangs uit ballingschap zijn teruggekeerd, stelden zich maandag formeel verkiesbaar voor de parlementsverkiezingen die Musharraf onder druk van het buitenland voor 8 januari heeft uitgeschreven. Net als een aantal kleinere oppositiepartijen overwegen ze echter de verkiezingen te boycotten als de noodtoestand gehandhaafd blijft. Slechts weinigen geloven dat de verkiezingen onder de noodtoestand eerlijk kunnen verlopen.
Sharif, die in 1999 in een geweldloze coup door Musharraf werd afgezet, keerde zondag na acht jaar ballingschap terug in Pakistan. Hij presenteert zichzelf als een onafhankelijke kandidaat en hekelt Musharrafs bondgenootschap met de Amerikanen. Hij wijst daarbij op de atoomproeven die hij in 1998 als premier tegen het advies van de Verenigde Staten liet uitvoeren en die van Pakistan een kernmacht maakten.