Binnenland

Weer verdachten heengezonden

Het openbaar ministerie heeft ook dit jaar verdachten met een dagvaarding naar huis gestuurd wegens gebrek aan vrije cellen. Tot 20 september waren het er dertig. Een deel van hen is dus heengezonden onder verantwoordelijkheid van de nieuwe minister van Justitie, Donner.

Redactie politiek
25 September 2002 15:59Gewijzigd op 13 November 2020 23:50
HAARLEM - Dit jaar zijn opnieuw verdachten weggestuurd vanwege het tekort aan cellen. Foto: de gevangenis in Haarlem. - Foto UnitedPhotosDeBoer
HAARLEM - Dit jaar zijn opnieuw verdachten weggestuurd vanwege het tekort aan cellen. Foto: de gevangenis in Haarlem. - Foto UnitedPhotosDeBoer

Het gaat om achttien volwassenen en twaalf minderjarigen. Het OM kan nu nog niet aangeven waarom het is gebeurd, zo schreef minister Donner woensdag aan de Tweede Kamer.

Het heenzenden van verdachten ligt uiterst gevoelig. De Tweede Kamer veroordeelt deze praktijk scherp. Minister Donner voegt aan zijn mededeling wel toe dat hij binnenkort met maatregelen komt om deze problemen te verhelpen. Zo wil hij meer mensen in één cel kunnen vastzetten, eenvoudige cellen hebben voor gedetineerden die kort moeten zitten en meer elektronisch toezicht toepassen.

Dit jaar zijn verder bijna 3400 veroordeelden die nog maar een korte tijd te gaan hadden in de gevangenis, eerder naar huis gestuurd om plaats te maken voor nieuwe gedetineerden. Zij moeten tegenwoordig minimaal 70 procent van hun straf hebben uitgezeten. Vroeger was dit 90 procent. Ook is het dit jaar geregeld voorgekomen dat gevangenen nog even op het politiebureau moesten wachten op een plaats in de gevangenis. In totaal is dat meer dan 3000 keer gebeurd.

GroenLinks wil dat er volgende week een spoeddebat over de kwestie wordt gevoerd. Volgens kamerlid Halsema is er sprake van „enige vorm van hypocrisie.” De minister heeft, evenals zijn eigen partij, het CDA, „altijd hoog van de toren geblazen dat er geen mensen uit voorlopige hechtenis mochten worden weggestuurd”, aldus Halsema.

Ook coalitiepartij VVD wil snel met de minister praten. „Dit is verontrustend”, constateert woordvoerder Cornielje. Hij wijst erop dat VVD-leider Zalm niet voor niets heeft gevraagd om 130 miljoen euro extra in 2003 voor veiligheid. De liberaal denkt niet alleen celruimte te kunnen besparen door meer kortgestraften in één cel te zetten, maar bijvoorbeeld ook door bolletjesslikkers vast te houden in daarvoor omgebouwde kazernes. Ook deze groep kan wat hem betreft niet met een dagvaarding naar huis worden gezonden.

Donner liet gisteravond weten niets te zien in het VVD-plan om drugskoeriers vast te zetten in bestaande kazernes. Veel te duur, vindt hij. De grootste kostenpost zijn immers niet de muren en de vloer, maar de bewakers. Deze mensen moeten volgens de bewindsman weer op het vliegtuig. Volgens het CDA zit minister Donner opgescheept met de erfenis van voorgaande kabinetten.

Wat CDA-kamerlid Rietkerk betreft kan er veel ruimte vrijkomen als drugskoeriers teruggaan naar het land van herkomst om daar hun straf te ondergaan. Plaatsen in Roermond en Zeist waar bolletjesslikkers worden vastgezet, kunnen dan ook als celruimte voor andere gedetineerden dienen. Rietkerk lanceerde zelf al eerder plannen om meer gevangenen in één cel te zetten. De problemen zijn in ieder geval niet binnen een of twee jaar opgelost, waarschuwt hij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer