SGP-kiezers verdeeld over islam
DEN HAAG - SGP-kiezers zijn verdeeld over de manier waarop hun partij de islam tegemoet dient te treden. Een op de drie kiezers vindt dat de SGP scherper stelling moet nemen tegen het oprukkende moslimgeloof. Een ander deel, eveneens ruim 35 procent, wil dat juist niet.
Dat blijkt uit een onderzoek van het Reformatorisch Dagblad onder 300 personen die bij de laatste Kamerverkiezingen SGP stemden, onder 300 ChristenUniestemmers en 300 PVV-stemmers. Het onderzoek is vorige week uitgevoerd door bureau Intomart.Van de ChristenUniestemmers vindt een veel kleiner deel dat de eigen partij zich harder moet opstellen tegenover de islam. Daar is een op de vijf kiezers die mening toegedaan.
Onder SGP’ers is beduidend meer sympathie voor de PVV te vinden dan onder CU-aanhangers. Bijna 15 procent van de staatkundig gereformeerden is het ”bijna altijd” of ”vaak” eens met uitspraken van Kamerlid Wilders. Bij de ChristenUniekiezers ligt dit percentage op ruim 5.
De stelling waarmee Wilders dit najaar veel opzien baarde, namelijk dat de Koran verboden moet worden, vindt steun bij 20 procent van de SGP-stemmers. Opmerkelijk gegeven: van degenen die in november 2006 voor de PVV kozen, is slechts 23 procent het eens met de opvatting van de eigen voorman dat er een verbod moet komen op het heilige boek van de moslims. Van de CU-stemmers steunt maar 4 procent dit voorstel.
De SGP hoeft niet bang te zijn dat haar achterban in groten getale zal overlopen naar Geert Wilders. Gevraagd welke partij men zou stemmen als de SGP niet mee zou doen aan de verkiezingen, zegt slechts 3 procent van het staatkundig gereformeerde kiesvolk dat in dat geval de keuze op de PVV zou vallen.
Dit percentage ligt beduidend hoger bij jonge SGP’ers. Parallel met het Intomartonderzoek hield deze krant een enquête op de jongerensite Yord. 450 jongeren, van wie een belangrijk deel onder de 18 jaar, vulden deze enquête in. Van hen noemt twee derde de SGP als zijn of haar favoriete partij. Van deze groep zou bijna 8 procent op de PVV stemmen als de SGP niet zou meedoen aan de verkiezingen.
Het grote alternatief voor de meeste SGP’ers is de ChristenUnie. Zou de SGP niet bestaan of niet meedoen aan de verkiezingen, dan zou 61 procent van het SGP-electoraat zijn stem geven aan de partij van Rouvoet. Het belangrijkste alternatief voor de ChristenUniestemmers is het CDA. Bijna 44 procent van hen zou op de partij van Balkenende stemmen in het geval dat de CU niet mee zou doen aan de verkiezingen, 13 procent zou dan SGP stemmen.