Straathandel Dakar alsnog toegestaan
DAKAR (AP) - In de straten van de Senegalese hoofdstad Dakar patrouilleerden donderdag eenheden van de oproerpolitie, nadat woensdag honderden jonge mannen slaags waren geraakt met de politie toen ze protesteerden tegen een poging van de regering om straathandelaren in het centrum te verbieden.
Woensdagavond besloot de regering de straathandel op bepaalde straten alsnog toe te laten. Veiligheidstroepen waren vorige week begonnen met het schoonvegen van kruispunten in de hoofdstad, als onderdeel van een presidentieel decreet dat bedoeld is om orde te scheppen in de verstopte straten van Dakar.De politie patrouilleerde op kruispunten waar een dag eerder met brandend hout en autobanden barricades waren opgeworpen. Donderdag waren de straten rustig. Mensen reisden naar hun werk en bespraken de rellen, een zeldzaam fenomeen in Senegal, dat als een van de meest stabiele landen van West-Afrika wordt beschouwd.
Bij de rellen zette de oproerpolitie woensdag traangas in om de betogende straatverkopers te verjagen. Tientallen demonstranten werden gearresteerd; sommigen werden met stokken geslagen. Er gingen enkele auto’s in vlammen op en er ontstond brand in een overheidsgebouw en de kantoren van het gemeentelijke elektriciteitsbedrijf. De brandweer had de brand tegen de middag onder controle. Wegens het geweld was de vergunning voor een geplande demonstratie van vervoersvakbonden ingetrokken. Ongeveer 600 mensen gingen toch demonstreren, waarna de oproerpolitie in actie kwam.
Volgens velen wil de overheid orde scheppen in Dakar om het imago van de stad te verbeteren, in de aanloop naar een islamitische top die volgend jaar in de stad plaatsvindt. Voor de top worden verscheidene flats, vijfsterrenhotels, luxueuze bungalows en nieuwe snelwegen gebouwd. Plaatselijke hulpverleningsorganisaties schatten het aantal straathandelaren en bedelaars in de hoofdstad tussen de 50.000 en 100.000.