Kamer wil hogere kosten Defensie ondervangen
DEN HAAG (ANP) – De Tweede Kamer wil dat Defensie beter gecompenseerd wordt voor de hogere kosten waar de krijgsmacht tegenaan loopt. Zo willen de drie coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie dat Defensie nooit meer hoeft op te draaien voor de slijtage van militair materieel door missies.
Het geld zou minister Bos van Financiën uit de Algemene Middelen moeten betalen. Voordewind van de ChristenUnie diende het voorstel donderdag in tijdens de behandeling van de defensiebegroting 2008.Het CDA is bang voor een slinkend budget en wil dat Defensie structureel wordt gecompenseerd voor hogere prijzen en btw in de komende jaren. CDA–Kamerlid Knops wil een plan van aanpak en krijgt daarin steun van de VVD en de SGP. Het is niet zeker of deze motie een meerderheid krijgt bij de stemmingen volgende week.
Minister Van Middelkoop (Defensie) stelde donderdag dat Defensie al wordt ontzien. Zijn departement mag enkele meevallers houden en het kabinet heeft in totaal 600 miljoen euro extra uitgetrokken. De bewindsman noemde Bos zelfs een „defensievriendelijke minister". Alarmerende uitspraken over een dalend budget sloegen volgens Van Middelkoop op de langere termijn.
Het CDA blijft echter bezorgd over het krappe budget, omdat dit ervoor kan zorgen dit dat de ambities van de krijgsmacht kan aantasten. Het CDA wil net als de ChristenUnie en de VVD dat het huidigde ambitieniveau op peil blijft. Volgens Van Middelkoop doet het Nederlandse leger nu veel in het buitenland maar kan het wel zijn taken waarmaken. Een discussie over het ambitieniveau, wat de PvdA wil, vindt hij nu helemaal niet nodig.
Het defensieplan van de PvdA krijgt nog steeds weinig bijval. De PvdA wil fors snijden in tanks en F–16’s onder meer om geld vrij te maken voor personeel. Het CDA, VVD, ChristenUnie, PVV en de SGP zijn faliekant tegen en ook Van Middelkoop liet weten dat hij niet verder wil ingrijpen in wapensystemen. De minister mist in het PvdA–plan samenhang tussen personeel en spullen die nodig zijn om te kunnen oefenen en werken.
Vooral de SP steunt de PvdA volop en was daarom hevig teleurgesteld dat PvdA–Kamerlid Angelien Eijsink geen moties op dit onderdeel indiende. Zij liet het erbij dat ze graag een discussie wilde over de voorstellen.
Staatssecretaris Van der Knaap deed geen toezeggingen over een voorstel van de ChristenUnie om vaders met jonge kinderen onder de 1 jaar niet uit te zenden. Hij wil eerst een plan van aanpak afwachten, omdat zo’n regeling een groot beslag kan leggen op de resterende manschappen. Als het zou gaan om kinderen onder de vier jaar, zijn er volgens hem minstens 4300 potentiële belangstellenden. Van der Knaap denkt niet alleen aan militairen met jonge kinderen maar kijkt liever naar zorgtaken. Dat zou dan ook gelden voor militairen met zieke ouders of parners.
Van Middelkoop en zijn staatssecretaris Van der Knaap reageren volgende week op de voorstellen.