Coalitie wijzigt aanpak topinkomens
DEN HAAG - De aanpak van topinkomens wordt gewijzigd. De fiscale aftrekbaarheid van pensioenpremies voor topinkomens blijft bestaan en het zwaarder belasten van dure huizen wordt geleidelijk ingevoerd. In ruil daarvoor bekijkt het kabinet mogelijkheden om gouden handdrukken en bonussen extra te belasten.
Dat bleek woensdag tijdens het Kamerdebat over het belastingplan en het spoeddebat over de aanpak van topinkomens.Op Prinsjesdag kondigde het kabinet aan de fiscale aftrekbaarheid van pensioenpremies voor inkomens boven de 185.000 euro per 1 januari 2009 te schrappen. Ook zou het tarief van het eigenwoningforfait op dezelfde datum omhooggaan van 0,55 naar 2,35 procent. Minister Bos van Financiën presenteerde deze maatregelen destijds als een aanpak van topinkomens.
Het CDA liet bij de algemene politieke beschouwingen weten niet veel voor deze maatregelen te voelen, maar liever te zien dat het kabinet optrad tegen hoge bonussen en gouden handdrukken. Bos ging daar echter niet op in en het CDA liet het er verder bij. Die houding sloeg om toen de PvdA wel de hakken in het zand zette in de discussie over het ontslagrecht. De sociaaldemocraten willen niets weten van versoepeling van het ontslagrecht, in tegenstelling tot het CDA. Het kabinet heeft na langdurig overleg besloten de versoepeling voorlopig in de ijskast te zetten. Het CDA en minister Donner van Sociale Zaken hebben op dit dossier dus bakzeil moeten halen.
Daarom wil het CDA nu een tegemoetkoming van het kabinet inzake de pensioenpremies en het eigenwoningforfait. Het kabinet is daartoe bereid, lieten minister Bos en staatssecretaris De Jager van Financiën de Kamer woensdag weten. De fiscale aftrekbaarheid van pensioenpremies blijft bestaan. De belasting op het eigen huis gaat wel omhoog. Niet ineens per 1 januari 2009, maar in acht jaarlijkse stappen. Tegelijkertijd bekijkt het kabinet mogelijkheden om gouden handdrukken en hoge stortingen aan het pensioenfonds extra te belasten.
Bos zei woensdagavond in de Tweede Kamer dat de „unieke kans” moet worden gegrepen nu een Kamermeerderheid vindt dat excessieve beloningen in het bedrijfsleven fiscaal moeten worden aangepakt. Hij wees op de maatschappelijke onrust over de hoge bonussen en vertrekpremies.
De bewindsman en de coalitiepartijen weerspraken dat de wijzigingen in de aanpak van topinkomens verband houden met de discussie over het ontslagrecht. De oppositie suggereerde dat er sprake zou zijn van „koehandel”: De PvdA krijgt haar zin op het punt van het ontslagrecht (geen versoepeling) en het CDA krijgt zijn zin op het punt van de topinkomens (aanpak bonussen in plaats van pensioenpremies).
Bos wees erop dat de oorspronkelijke kabinetsvoorstellen over pensioenpremies en eigenwoningforfait nog steeds door de Kamer kunnen worden aangenomen. Iedereen kan echter op zijn vingers natellen dat daarvoor geen meerderheid komt omdat de coalitiepartijen de oude voorstellen niet meer zullen steunen.
Tijdens de behandeling van het belastingsplan in de Kamer bleek dat naast bier en tabkak ook wijn volgend jaar een stuk duurder wordt doordat de accijns met 16 procent omhooggaat. De opbrengst van 39 miljoen euro willen de coalitiepartijen gebruiken om meer medici geen btw te laten betalen.
De prijs van shag gaat volgend jaar nog verder omhoog dan gepland. Dinsdag stelde De Jager al een extra accijnsverhoging van 10 cent voor bovenop de al ingeboekte verhoging van 26 cent. Woensdag deden de coalitiepartijen daar nog eens 10 cent per pakje bij. Daarmee komt de prijs voor een pakje shag inclusief btw 54 cent hoger te liggen.