Binnenland

Staphorst werkt aan gezondere inwoners

STAPHORST - Inwoners van Staphorst moeten „langer gezond kunnen leven” door preventieve gezondheidsmaatregelen. In een tijd van vergrijzing en opkomende welvaartsziekten zal de aandacht voor preventie alleen maar toenemen.

Van onze correspondent
22 November 2007 10:14Gewijzigd op 14 November 2020 05:18

Dat meldt de nota ”Gezond leven in Staphorst”, die binnenkort door wethouder Hutten aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. In tegenstelling tot eerdere gezondheidsnota’s, die één doelgroep beoogden, is deze derde nota lokaal gezondheidsbeleid gericht op alle bevolkingsgroepen. De speerpunten in de nota zijn vastgesteld naar aanleiding van een lokaal gezondheidsonderzoek. Thema’s waarbij veel gezondheidswinst is te behalen, zijn onder andere: overgewicht, alcoholgebruik en opvoedingsondersteuning.De doelstellingen gaan vergezeld van harde cijfers. Het percentage jeugdigen met overgewicht mag in 2011 niet boven het niveau van 2003 uitkomen; het percentage volwassenen met overgewicht niet boven dat van 2006. Het percentage jongeren tussen de 10 en 15 jaar dat incidenteel alcohol drinkt, moet in 2011 onder de 43 procent liggen. Verder moet in 2010 een sluitende zorgketen rondom de jeugd gerealiseerd zijn. Organisaties als jeugdgezondheidszorg (JGZ), onderwijs, politie, maatschappelijk werk en leerplichtambtenaren moeten daarbij nauw samenwerken.

Met deze preventieve maatregelen is jaarlijks ongeveer 120.000 euro gemoeid. Hiervan is 55.000 euro bestemd voor preventie van overgewicht. Er moeten vakleerkrachten voor bewegingsonderwijs op de scholen komen. Ook na schooltijd moeten er voldoende bewegings- en sportactiviteiten voor de kinderen zijn. Voor alcoholpreventie is ruim 50.000 euro beraamd, waarvan 40.000 euro voor de uitvoering van het recent vastgestelde ketenbeleid.

Voor alcoholpreventie doet de gemeente een beroep op de scholen. In de bovenbouw van de basisscholen worden preventiemedewerkers en ervaringsdeskundigen ingezet en leerkrachten krijgen handvaten aangereikt om de problematiek te bespreken, aldus directeur B. Hoeve van de Doornveldschool. Hoeve zit namens de vijf scholen met de Bijbel in de commissie alcoholmatigingsbeleid. Ook de Pieter Zandt Scholengemeenschap wil tijdens de lessen of door middel van ouderavonden de jeugd en hun ouders bewust maken van de schade die verslaving aanricht. Locatiedirecteur F. Verweij: „We moeten de jeugd erop wijzen dat we geen andere goden mogen dienen. Daar valt ook de verslaving onder.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer