Veluwenaar houdt Randstad graag op afstand
HARDERWIJK - „De Veluwe mag geen afvalputje van de Randstad worden”, reageerde een Gelderlander woensdagavond fel tijdens een discussie tussen Gelderse Statenleden en burgers. Het debat, dat was georganiseerd door de provincie Gelderland, ging over het opschuiven van de Randstad richting de Noord-Veluwe.
Volgens Gelderland schuift de Randstad steeds meer op naar de Noord-Veluwe. Er is een stijgende vraag naar regionale bedrijventerreinen. Ook de uitbreidingsplannen van vliegveld Lelystad brengen het westen dichterbij. De provincie wilde door middel van een debat de mening van burgers peilen over de gevolgen van die verschuiving en wat dit betekent voor de leefbaarheid in de regio.De discussie werd woensdagavond in het Dolfinarium in Harderwijk gevoerd aan de hand van stellingen waarop burgers mochten reageren. Voorzitter Gert-Jan de Gier van de Bedrijvenkring Harderwijk trapte het debat af met een pleidooi voor uitbreiding van bedrijventerreinen in de regio. Een raadslid van de Stadspartij Harderwijk reageerde fel: „De Noord-Veluwe mag geen afvalputje van de Randstad worden. Het is een recreatiegebied en dat moeten we ook zo houden. Groen-Links-Statenlid Kortooms viel hem bij. „Op deze manier verwoesten we de natuur. Meer bedrijven betekent meer asfalt, meer auto’s en meer uitstoot van CO(in2(, dat lijkt me geen goed idee.”
Weerstand leefde er onder een groot deel van de circa 170 deelnemers tegen de uitbreidingsplannen van vliegveld Lelystad. Het vliegveld wil de start- en landingsbaan verlengen van 1250 naar 2100 meter, om zo plaats te kunnen bieden aan toestellen in de klasse Boeing 737 en Airbus A320. Het aantal starts en landingen moet uitbreiden naar 14.000 op jaarbasis.
Volgens een Ermeloër is het onbegrijpelijk dat een groot deel van de Veluwe stiltegebied is voor fietsers en voetgangers, terwijl vliegtuigen daar wel „over mogen denderen.” Statenlid Van der Veer van de Partij voor de Dieren maakte zich ook zorgen over rust op de Veluwe. „Ik wil graag een verbindingszone met andere natuurgebieden, niet met Japan of China.”
Inwoners die de levendigheid in de regio willen behouden, moeten ook offers brengen, aldus een Harderwijker. „Als ik deze reacties hoor, lijkt het of de Veluwe één grote dierentuin wordt. Ik deel die angst niet. Uitbreiding van het vliegveld biedt veel economische kansen.”
Ook over de toenemende verkeersdruk maken bewoners zich zorgen, bleek tijdens het debat. „Ik ben bang dat de Veluwe over tien tot vijftien jaar volledig is dichtgeslibd. Als dat gebeurt, vertrek ik naar het buitenland”, voorspelde een leerling van het Christelijk College Nassau-Veluwe. Een Nijkerker pleitte voor meer creativiteit bij de overheid om files op te lossen door het rijden op aardgas en het gebruik van het openbaar vervoer te stimuleren.
Volgens Patrick Jansen van Vrienden van de Veluwe ligt het fileprobleem hoofdzakelijk bij burgers. „We moeten met z’n allen dichter bij ons werk gaan wonen. Ik heb kennissen die elke dag vier uur in de auto zitten. Dat is toch belachelijk?” SGP-Statenlid Holdijk pleitte eveneens om wonen, werken en voorzieningen zo dicht mogelijk bij elkaar te houden. „Als we niets doen, is een dichtslibbende Veluwe inderdaad het scenario dat ons wacht.”
Statenlid Kortoom riep burgers op om voor ritjes onder de 7 kilometer de auto te laten staan. „Dan zijn alle verkeersproblemen zo opgelost.” VVD’er Prins was dat niet met hem eens. „Iedereen is verstandig genoeg om zelf keuzes te maken. Niemand is blij met files. Ik pleit voor het verbeteren van de infrastructuur.”
Het feit dat de Randstad steeds meer opschuift, zag een groot deel van de debatdeelnemers als een ongunstige ontwikkeling. „De Veluwe moet geen tweede Amsterdam worden”, vond een deelnemer. „Laten we het zoeken in onze eigen kracht. Dan kunnen we de Randstad op een afstand houden”, pleitte CU-Statenlid Schuurman.
Volgens Jansen van Vrienden van de Veluwe moeten burgers niet te fatalistisch zijn. „Als wij met z’n allen nee zeggen tegen deze ontwikkeling en de politiek luistert daarnaar, dan kunnen we het tij nog keren.”
Commissaris van de Koningin in Gelderland Cornielje, die de avond sloot, bevestigde de woorden van Jansen. „Het is goed dat er vanavond flink is gediscussieerd. Statenleden kunnen daar hun voordeel mee doen, als ze weten wat onder de mensen leeft. Bij de volgende Provinciale Statenvergadering kom ik de argumenten vast tegen.”