Kamer: Meer actie tegen drankmisbruik
DEN HAAG - De Tweede Kamer vindt dat minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin daadkrachtiger moet optreden tegen alcoholmisbruik onder jongeren.
Nederlandse jongeren drinken in vergelijking met die in andere Europese landen het meest en dat moet anders, zo stelden de fracties dinsdag tijdens de eerste begrotingsbehandeling van het nieuwe departement.De drie regeringspartijen, CDA, PvdA en ChristenUnie, pleitten gezamenlijk voor meer nazorg aan jongeren die met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis belanden. Zij moeten verplicht worden een verdere behandeling te volgen.
Elke fractie kwam vervolgens met eigen voorstellen om het jeugdbeleid in de komende jaren te verbeteren. CDA-Kamerlid Sterk vindt dat er een nationaal opvoeddebat moet komen waarin ouders ideeën over de beste manier van opvoeden kunnen uitwisselen. PvdA-Kamerlid Bouchibti vindt dat er nog onvoldoende duidelijkheid is over de vraag wie het voortouw moet nemen bij de aanpak van een probleemgezin of de hulp aan een jongere. De eindverantwoordelijkheid voor de centra voor jeugd en gezin ligt straks bij wethouders, maar in deze centra is niet alle zorg gebundeld, aldus het PvdA-Kamerlid.
VVD’er Hamming wil bij wijze van proef in tien gemeenten regelvrije zones in te stellen waar medewerkers van het Bureau Jeugdzorg gedetacheerd worden bij de nieuwe centra voor jeugd en gezin.
Langkamp (SP) vindt dat er een parlementair onderzoek komen naar het jeugdzorgbeleid. GroenLinks-Kamerlid Dibi wil snoepautomaten op scholen vervangen voor condoomautomaten. Om jongeren goed met geld te leren omgaan zouden ze van GroenLinks vanaf hun twaalfde zelf over de kinderbijslag mogen beschikken.
ChristenUnie-Kamerlid Voordewind presenteerde dinsdag een actieplan tegen zelfdoding onder jongeren. Zelfdoding is onder jongeren de op één na meest voorkomende doodsoorzaak.
SGP-Kamerlid Van der Vlies vroeg aandacht voor de opvang van tienermoeders en de achtergestelde positie van moeders die hun kinderen zelf opvoeden. Hij stelde dat Rouvoet in de leer zou moeten gaan bij de Duitse gezinsminister, die zei: „Wat mij bijzonder verheugt, is dat steeds meer jonge mensen voor het geluk kiezen om met hun kinderen te leven.”