„Grote, goudgeel bloeiende massa”
DEN HAAG - De bollensector mag best meer aan de weg timmeren. Letterlijk, meent CDA-Tweede Kamerlid Mastwijk. Maandag gingen langs de A12 bollen de grond in.
Het gebeurt niet vaak dat een burgemeester bij een officiële handeling door de knieën moet. Burgemeester Deetman van Den Haag ging het maandagmiddag soepel af.Samen met partijgenoot Mastwijk en Sjaak Langeslag, voorzitter van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB), stak hij op het Prins Clausplein de spa in de grond.
Terwijl het verkeer voor, achter en boven hen voortraasde, stopte het trio de eerste van 100.000 narcissenbollen in de grond. Vanaf maart volgend jaar moeten ze langs de snelwegen in bloei staan.
„Het wordt een grote, goudgeel bloeiende massa van narcissen”, aldus Mastwijk, die voor de gelegenheid op Hollandse boerenklompen liep. „Het markeert de positie van Nederland als bloembollenland. Iedere dag komen er 150.000 voertuigen langs deze plek; een ideale etalage voor de bollensector.” De gele narcissen komen als het goed is jaar op jaar terug. „Over tien jaar staan ze er nog steeds.”
Het CDA-Kamerlid is initiatiefnemer van Bollen in de Berm. „Bloembollen zijn een van de belangrijkste exportproducten van ons land. Dat mag worden gezien. Tegelijk worden de bermen er een stuk fleuriger van.”
De actie van Mastwijk moet lokale en provinciale overheden stimuleren om wegen, rotondes en parken op te fleuren. „Het idee komt uit de Verenigde Staten. Daar adopteren scholen en buurtgemeenschappen een stuk weg en onderhouden dat.”
Naast de 100.000 bollen in Den Haag leverden de Nederlandse bloembollenkwekers in samenwerking met het Internationaal Bloembollen Centrum in Hillegom ook 30.000 stuks voor bermen in Hoogeveen. Volgens Langeslag een investering van 2 tot 3 cent per bol. „De hele dure kosten 30 tot 40 cent per stuk.”
Sommige gemeenten hebben de smaak al te pakken. Zo besloot Baarle-Nassau begin deze maand om nog meer bloembollen te planten. De gemeente Apeldoorn laat op voorstel van de SGP-fractie ieder voorjaar tientallen bloembakken in de stad vullen. Deventer stopt jaarlijks duizenden bollen in de grond.
Maar Mastwijk -in de Kamer onder andere woordvoerder glastuinbouw en bollenteelt- heeft met de bollen nog een bedoeling. „De tuinbouw moet harder dan bijvoorbeeld Schiphol vechten tegen een negatief imago.”
Het is volgens hem jammer dat de vaderlandse tuinbouw niet beter voor het voetlicht komt. „Het gaat altijd maar over lichtuitstoot of gasverbruik. Terwijl de sector een grote speler is op de wereldmarkt. We zijn met z’n allen trots op de Rotterdamse haven en het belang voor Nederland. Maar in de glastuinbouw in Zuid-Holland werken net zo veel mensen als in de haven.”
De exportwaarde van de sector bedraagt 600.000 miljoen euro. Als daar ook omzet van de bloemen die uit de bollen komen bij wordt opgeteld, overstijgt de waarde de 1 miljard euro.
Terwijl KAVB-voorzitter Langeslag met zijn fourwheeldrive door de bermen van de A12 stuurde, uitte hij zijn zorgen over de sector. „Door de zachte winters van de afgelopen jaren hebben we te maken met ziektes en rot in de bollen. Veel kwekers hebben moeite om het hoofd boven water te houden.”
In de agrarische sector neemt het aantal bedrijven jaarlijks met 3 tot 5 procent af. De bloembollensector doet daar voor het eerst sinds jaren ook aan mee. „Planten van bollen is geen vanzelfsprekendheid meer. De consument gaat de tuin niet meer in. De gemakskoper wil wel bollen, maar die moeten onmiddellijk bloeien. Vandaar dat we in het voorjaar steeds meer bollen op pot afzetten.”
Soms stuurt Langeslag een doosje met bollen naar beleidsmakers van grote steden. „Ik doe er dan een briefje bij met als tekst: het doet me deugd dat u voor de bollensector op de knieën gaat.”