Kabinet schuift ontslagplan voor zich uit
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet schuift het besluit over een eventuele hervorming van het ontslagrecht voor zich uit. Het stelt een commissie in die voor 1 juni volgend jaar moet adviseren over maatregelen meer mensen aan de slag te krijgen. Hoe de commissie er uitziet, is nog niet bekend.
Met dit besluit is de rust in de regeringscoalitie voorlopig weergekeerd. De discussie over het ontslagplan van minister Donner (Sociale Zaken) zat al weken muurvast. Ze verlamde de besluitvorming over andere belangrijke onderwerpen, zoals de verhoging van de lerarensalarissen of de verlenging van de Nederlandse missie in Uruzgan.Kern van het plan van Donner is dat bedrijven makkelijker personeel zouden moeten kunnen ontslaan. Donner denkt dat ze dan ook eerder weer mensen aannemen. De PvdA is mordicus tegen deze aantasting van de ontslagbescherming en ook de ChristenUnie voelt er niets voor.
Na afloop van coalitie-overleg dinsdag zei premier Balkenende dat het niet is gelukt het eens te worden over het ontslagplan, maar dat de partijen het wel eens blijven over het doel in het regeerakkoord om 200.000 mensen extra aan de slag te krijgen. „De route heeft ons verdeeld, maar we hebben elkaar gevonden in deze ambitie”. Met al eerder aangekondigde maatregelen om meer banen te scheppen, gaat het kabinet gewoon door.
Volgens PvdA-vicepremier Bos willen de drie regeringspartijen hun energie niet steken in „dingen waar we het niet over eens zijn”. Bos en PvdA-fractievoorzitter Tichelaar denken dat „een commissie die verstandig is” niet opnieuw zal voorstellen het ontslagrecht te hervormen.
Donner sloot dat echter allerminst uit. De CDA-bewindsman heeft de afgelopen tijd steeds betoogd dat het alleen lukt meer mensen aan het werk te krijgen als het ontslagrecht wordt versoepeld.
Premier Balkenende denkt dat de regeringscoalitie geen schade heeft opgelopen door de gang van zaken rond het ontslagrecht. Volgens ChristenUnie-vicepremier Rouvoet is er geen sprake geweest van een crisisdreiging. Bos en Tichelaar ontkenden dat er ’koehandel’ heeft plaatsgehad met andere dossiers, zoals belastingverhogingen voor de hoogste inkomens.
FNV-voorzitter Agnes Jongerius zei opgelucht te zijn dat de discussie over het ontslagrecht nu van de baan is. Maar vakbondsvoorman René Paas van het CNV vreest dat de kwestie nog niet van tafel is.
Ook werkgeversorganisatie VNO-NCW verwacht dat de commissie van deskundigen nog wel degelijk met voorstellen voor hervorming van het ontslagrecht komt. Zolang dat niet is gebeurd, houden de werkgevers ook hun aanbod om 200.000 langdurig werklozen aan een baan te helpen in de koelkast.
VVD-leider Rutte meent dat Donner dinsdag „een enorme nederlaag” heeft geleden. „Iedereen weet: van uitstel komt afstel. Dit is niet alleen slecht nieuws voor het CDA, maar ook voor alle mensen die aan de kant staan en blijven staan”.
Ook D66 reageerde negatief. „Het kabinet schuift alle belangrijke beslissingen voor zich uit. De angst regeert”, aldus Koser Kaya.