Binnenland

Crimineel kan ongestraft slag slaan in kunsthandel

DEN HAAG (ANP) – De pakkans van criminelen in de kunst– en antiekhandel is laag. Vermiste en gestolen kunststukken worden sinds 2001 niet meer centraal geregistreerd, waardoor een overzicht ontbreekt. Ook bestaan er nauwelijks wetten en regels die zich specifiek op deze sector richten.

20 November 2007 15:54Gewijzigd op 14 November 2020 05:18

Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van het bureau Intraval, dat is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Justitie. De onderzoekers constateren dat criminelen in de kunstsector hun straf vaak kunnen ontlopen omdat een sluitende aanpak van het probleem ontbreekt.Kunststukken vormen een aantrekkelijk doelwit voor criminelen omdat ze van grote waarde zijn. Bovendien is de prijs moeilijk te bepalen. Daardoor kunnen prijzen sterk schommelen zonder dat het argwaan wekt. Dat is interessant voor witwassers.

Desondanks noemt Intraval het onwaarschijnlijk dat de kunst– en antiekhandel in Nederland wordt misbruikt voor omvangrijke criminele operaties. Daarvoor is te veel expertise vereist en is de structuur van de sector te gecompliceerd.

Dat laat volgens Intraval onverlet dat een centraal register van gestolen en vermiste stukken handig zou zijn. „Een sluitende registratie maakt de handel in gestolen objecten riskanter".

Nederland telt tussen de 4000 en 6500 instellingen in de kunst– en antieksector. Zij zetten naar schatting 500 á 700 miljoen euro per jaar om.

De ministers Ernst Hirsch Ballin (Justitie) en Ronald Plasterk (Cultuur) zullen binnenkort een reactie op het rapport naar de Tweede Kamer sturen. Ondertussen wordt al gewerkt aan aanbevelingen uit het onderzoek.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer