Alcoholbeleid van kabinet onder vuur
DEN HAAG - In de Tweede Kamer, bij gemeenten en bij de Stichting Alcoholpreventie bestaat weerstand tegen het kabinetsplan om burgemeesters het voortouw te geven bij het alcoholbeleid.
De ministers Klink van Volksgezondheid, Rouvoet voor Jeugd en Gezin en Ter Horst van Binnenlandse Zaken stelden maandag voor om burgemeesters -in overleg met de gemeenteraad- te laten bepalen of de leeftijdsgrens voor de verkoop van bier en wijn in de gemeente wordt verhoogd van 16 naar 18 jaar. Ook mogen gemeenten winkels die drank verkopen aan te jonge klanten, een algeheel verbod voor verkoop van alcoholische dranken opleggen. Verder kunnen gemeenten jongeren die nog geen 16 zijn verbieden met flesjes en blikjes drank over straat te lopen.Van het kabinet mogen gemeenten tevens bepalen of ze jongeren onder een bepaalde leeftijd willen weren uit kroegen en discotheken. Via verordeningen mogen burgemeesters drankgelagen in keten aanpakken en zogeheten happy hours in de horeca aan banden leggen.
Een meerderheid van de Tweede Kamer voelt er niets voor om burgemeesters en gemeenten het recht te geven om de leeftijdsgrens voor de verkoop van licht alcoholische dranken op te trekken van 16 naar 18 jaar. De Kamer vindt dat hierdoor voor burgers verwarring ontstaat. „Je geeft gemeenten toch ook niet het recht om zelf snelheidslimieten te bepalen?” zo zegt SP-Kamerlid Kant.
Van de grote partijen zijn coalitiepartner PvdA en de VVD kritisch. PvdA-Kamerlid Bouwmeester vindt dat het alcoholbeleid landelijk gezien eenduidig moet zijn. Ze vindt daarom niet dat gemeenten bevoegdheid moeten krijgen om vergunningen van drankverkopers in te trekken. Daarvoor moeten landelijke regels komen. Bouwmeester zou ook graag zien dat er een landelijk verbod komt voor jongeren onder de 16 om met alcohol over straat te gaan.
VVD-Kamerlid Schippers vindt dat het kabinet de drankproblematiek „over de schutting bij de gemeenten kiepert.” Ze vindt dat de overheid eerst bestaande regels beter moet handhaven voordat er allerlei nieuwe voorschriften bij komen.
Het CDA ziet de gekozen aanpak via gemeenten wel zitten. Kamerlid Sterk vindt het juist goed dat niet alles vanuit Den Haag wordt geregeld. Wel mist ze een strenge aanpak van jongeren die voordat ze naar een schoolfeest of de disco gaan, zich indrinken. Daarom moet er een blaastest komen voor jongeren op straat.
Gemeenten voelen niets voor variatie in alcoholbeleid per gemeente. De belangenorganisatie van de lokale overheden, de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), denkt dat verschillen per gemeente de jonge drinkers van de ene plaats naar de andere zullen lokken. „Je kunt op je vingers natellen dat 16- en 17-jarigen massaal naar naburige gemeenten zullen gaan om daar drank te halen. Zo los je het probleem niet op, zo verschuif je het”, aldus woordvoerder Konijnenberg.
Volgens directeur Van Dalen van de Stichting Alcoholpreventie (STAP) is het voor gemeenten en burgers veel gemakkelijker als de rijksoverheid landelijk een leeftijdsgrens invoert van 18 jaar voor de verkoop van alcohol. „Er is geen land ter wereld waar dit aan gemeenten wordt overgelaten.” De voorgenomen accijnsverhoging van ruim 2 cent per flesje bier noemt hij een lachertje. „Er is geen consument die daar een biertje minder om drinkt.”