Advocaat: Holleeder kreeg geen eerlijk proces
AMSTERDAM (ANP) – Willem Holleeder heeft geen eerlijk proces gehad. Al ruim vóór zijn arrestatie in januari 2006 was hij al vele malen afgeschilderd als „de grootste boef van Nederland" en „de personificatie van de onderwereld". Nadien werd het alleen maar erger. Vooral de politie en het Openbaar Ministerie (OM) hebben aan die negatieve beeldvorming bijgedragen.
Dat kan niet zonder gevolgen blijven, zo betoogde Holleeders advocaat Jan–Hein Kuijpers maandag tijdens zijn pleidooi in de gerechtsbunker in Amsterdam–Osdorp. Het OM heeft zijn recht op vervolging verspeeld, concludeerde hij. De rechtbank moet de officieren van justitie Saskia de Vries en Koos Plooij niet ontvankelijk verklaren.Holleeder wordt verdacht van het leiden van criminele organisaties die zich hebben toegelegd op het afpersen van vastgoedhandelaren, onder wie de in 2004 vermoorde Willem Endstra. Gesprekken die Endstra in het geheim met de politie voerde, vormen de basis van de megazaak die het OM tegen Holleeder bouwde. Vorige week eiste het OM twaalf jaar cel tegen hem.
Kuijpers hekelde publieke uitspraken van onder anderen OM–topman Harm Brouwer, enkele recherchechefs en een aantal politici, onder wie Fred Teeven, Kamerlid voor de VVD en tot vorig jaar november zaakofficier in de zaak–Holleeder.
„Waarom zou deze rechtbank nog een oordeel uitspreken?" vroeg Kuijpers zich hardop af. Dat Holleeder schuldig is, is allang publiekelijk bepaald. Holleeder is het slachtoffer geworden van een „trial by media".
Kuijpers meent dat alle publiciteit rond Holleeder de rechtbank ernstig belemmert in haar onafhankelijke oordeelsvorming. Een vrijspraak behoort niet meer tot de mogelijkheden: het ganse land zou op zijn achterste benen komen te staan als Holleeder zonder straf naar huis gestuurd zou worden. Ook getuigen tegen Holleeder zijn volgens Kuijpers rechtstreeks en doelbewust beïnvloed door berichten in de media.
Een vrijspraak zou volgens Kuijpers wel volkomen op zijn plaats zijn. Waar het OM zijn recht op vervolging niet heeft verspeeld, ontbreekt volgens de raadsman voldoende bewijs voor een veroordeling.
Kuijpers zei dat hij gaandeweg het proces een paar keer heeft getwijfeld aan de „onbevangenheid" van de rechtbank. Hij heeft zich achtergesteld gevoeld bij het OM, vooral daar waar het draaide om optredens in de media. Maar ook uitlatingen van de rechtbank en haar tussentijds uitgesproken oordelen voedden de angst van de raadsman dat de rechtbank haar oordeel al klaar had. „Deze incidenten hebben het vertrouwen van Willem Holleeder in deze rechtbank op de proef gesteld, maar niet weggenomen", aldus de raadsman. Het pleidooi namens Holleeder nam maandagavond een onverwachte wending. Collega–advocaat Renate Honig plaatste de rechtbank voor het blok, door andermaal te vragen om voeging in het dossier van een financieel stuk, dat is geschreven in de zaak van Jan–Dirk P. (Paarlberg). Deze zou door Holleeder van Endstra afgeperste miljoenen hebben weggesluisd. Justitie vervolgt P. apart van Holleeder en zijn directe medeverdachten.
De rechtbank accepteerde het stuk (200 pagina’s) maandag opnieuw niet als onderdeel van het dossier. Als Honig eruit wilde putten, moest zij het integraal voorlezen – zij had de rechtbank zelf voor die keuze gesteld. De raadsvrouw zal dat maandag 26 november doen.