Pakistaanse oppositie wil boycot verkiezingen
ISLAMABAD (ANP) – Pakistaanse oppositiepartijen overwegen de komende parlementsverkiezingen in het land te boycotten, omdat het oneerlijk is deze te houden tijdens de voortdurende noodtoestand in Pakistan. De belangrijkste oppositiepartijen hebben maandag al een bijeenkomst van de kiescommissie geboycot, waar de opzet van de parlementsverkiezingen werd besproken.
Volgens de oppositie moet Musharraf eerst een einde aan de noodtoestand maken, de grondwet herstellen, de restricties die aan de media zijn opgelegd opheffen en de duizenden gevangengenomen advocaten en activisten vrijlaten. De vorige week gearresteerde oppositieleider Imran Khan van de PML–N–partij is een hongerstaking begonnen. Khan zegt in staking te blijven totdat alle rechters die na de afkondiging van de noodtoestand werden ontslagen, weer zijn geïnstalleerd.De Pakistaanse president Pervez Musharraf riep begin deze maand de noodtoestand uit, naar eigen zeggen om het land te behoeden voor rampspoed die zou worden veroorzaakt door de losgeslagen magistratuur en door gewelddadige extremisten. Critici stellen dat de president de noodtoestand uitriep nadat geruchten de ronde begonnen te doen dat het hooggerechtshof zijn herverkiezing van vorige maand tot president illegaal zou verklaren. Kort na het uitroepen van de noodtoestand benoemde Musharraf nieuwe rechters.
Het met nieuwe rechters volgestopte hooggerechtshof heeft inmiddels vijf van de zes klachten tegen de herverkiezing van Musharraf verworpen. Daarmee was de herverkiezing van de president in oktober vooralsnog legitiem. Later in de week buigen de magistraten zich over de zesde en laatste klacht. De president heeft zich bereid verklaard terug te treden als legerleider als het hoogste rechtscollege zijn herverkiezing eenmaal heeft bevestigd.
Musharraf wil op 8 januari verkiezingen houden en hij heeft alle partijen opgeroepen mee te doen aan verkiezingen, die „een voorbode zijn van een nieuw democratisch tijdperk". Hij maakte echter niet duidelijk of voor de beoogde verkiezingsdag de noodtoestand is beëindigd. Eerder benadrukte Musharraf dat de noodtoestand helpt een veilig verloop van de stembusgang te verzekeren.
De binnenlandse oppositie en westerse landen riepen Musharraf herhaaldelijk op de noodtoestand te beëindigen, juist om eerlijke en vrije verkiezingen mogelijk te maken. Oppositieleidster Benazir Bhutto dreigde eerder al met een boycot.
Musharraf geeft toe dat niet alles goed gaat in Pakistan. Maar hij stoort zich er ook aan dat zijn prestaties in eigen land en in het buitenland niet worden ingezien. Hij pleit ervoor het verleden te laten rusten. „Het land moet samenwerken om het beste voor Pakistan te bereiken".