Ahold kiest met Rishton voor daadkracht
AMSTERDAM (ANP) - Met de benoeming van de 49-jarige Brit John Rishton tot bestuursvoorzitter kiest supermarktconcern Ahold opnieuw voor een buitenlander aan de top.
Rishton, die sinds twee jaar bij Ahold werkte als financiële baas en sinds het vertrek van de Zweed Anders Moberg in juli de taken als topman waarnam, staat bekend als een rustige maar daadkrachtige bestuurder.Rishton verliet in 2005 na elf jaar de Britse luchtvaartmaatschappij British Airways (BA). Als financieel directeur van BA werd hij gezien als de drijvende kracht achter toenmalig topman Rod Eddington.
Met een ingrijpende reorganisatie bracht deze de onderneming er weer bovenop na de luchtvaartcrisis die ontstond door de terroristische aanslagen in 2001. Voormalig baas van het Ierse Aer Lingus Willie Walsh mocht Eddington echter opvolgen en Rishton vertrok.
Rishton had naam gemaakt als man van aanpakken met oog voor mensen, toen hij in 2005 de overstap maakte naar Ahold, waar hij aan de slag ging als financieel topman. In de jaren daarvoor was duidelijk geworden dat Ahold verwikkeld was geraakt in de grootste boekhoudfraude uit de Nederlandse geschiedenis en mede aan hem was de taak het bedrijf in roerige tijden op koers te houden.
Op interim-basis was Rishton hoogste baas bij Ahold sinds ’filosoof’ Moberg in juli opstapte. Geruchten over een mogelijk opsplitsen van Ahold kwamen door het vertrek van Moberg weer op gang. Het was bekend dat de raad van commissarissen van Ahold nog dit jaar zou meedelen wie hem zou opvolgen.
De Brit gaat als topman een basissalaris van 945.000 euro per jaar verdienen. Als hij zijn doelstellingen haalt, krijgt hij een bonus van 100 procent op dit salaris. Als hij de doelstellingen overschrijdt, verdient hij jaarlijks maximaal 2,126 miljoen euro (een bonus van 125 procent). Dat is exclusief de prestatiegerelateerde bonus op lange termijn van 125 procent. Volgens een woordvoerster van Ahold is alleen het basissalaris van Rishton veranderd ten opzichte van zijn oude functie, de bonusregeling is hetzelfde gebleven.