Kamer stemt toch over omstreden moslimmotie
DEN HAAG (ANP) – De Tweede Kamer zal een omstreden motie waarin de PVV vraagt om een immigratiestop voor moslims gewoon behandelen. Kamervoorzitter Verbeet heeft dat vrijdag gezegd. Het verzoek van de PVV heeft tot verwarring geleid, omdat de andere Kamerfracties een stemming over de „discriminerende" motie probeerden te voorkomen.
„Het is duidelijk hoe de leden over dit voorstel denken, maar op het moment van indiening gingen vijf handen omhoog", constateerde Verbeet. „Dat besluit kan niet worden teruggedraaid".Volgens het reglement moeten vijf Kamerleden een motie ondersteunen door hun hand op te steken. Vanaf dat moment behoort het verzoek tot de beraadslagingen en zal een bewindspersoon erop reageren, waarna een stemming plaatsvindt.
De ondersteuning van een motie is normaal gesproken een formaliteit, waar Kamerleden uit beleefdheid aan voldoen. De poging om met die traditie te breken, heeft de woede van PVV-leider Wilders gewekt. Hij beschuldigt de andere fracties in het parlement ervan een cordon sanitaire rond zijn partij te leggen. „Daarmee ontneemt de Kamer het recht van een partij waarop een half miljoen mensen hebben gestemd om voorstellen te doen. Dat is ondemocratisch en een belediging van de PVV-kiezer".
De ophef draait om een motie waarin PVV-Kamerlid Fritsma het kabinet oproept een immigratiestop voor moslims in te stellen. Hij vindt dat het behoud van de Nederlandse identiteit en kernwaarden onder grote druk staan „door de voortgaande immigratie van moslims die onze waarden vaak niet blijken te delen".
Wilders zei vrijdag dat de Kamervoorziter tijdens de volgende vergadering aan alle fracties duidelijk moet maken dat de motie in behandeling wordt genomen. Gebeurt dat niet, dan wil hij een ordedebat over de kwestie voeren.
„De intentie was om ons de mond te snoeren. Dat hebben de Kamerleden onderling bekokstoofd. Gelukkig is het niet gelukt".