Kerk & religie

Nieuwe religiewet Wit-Rusland uitgesteld

De invoering van een nieuwe godsdienstwet in Wit-Rusland die de godsdienstvrijheid in het land drastisch moet inperken, komt later dan verwacht.

Kerkredactie
25 September 2002 07:28Gewijzigd op 13 November 2020 23:50

Het onverwachte uitstel voor de invoering van de wet is een gevolg van het politieke zomerreces. Het Wit-Russische Lagerhuis behandelde de wet met spoed op 27 juni, twee dagen voor het reces. Op 28 juni zou het voorstel goedkeuring gekregen moeten hebben van het Hogerhuis, maar dat besliste dat er te weinig tijd was. Het Hogerhuis stemt nu op de eerste dag van het nieuwe parlementaire seizoen, 2 oktober, over de godsdienstinperkingen.

Door het uitstel hebben met name de protestantse kerken in Wit-Rusland onverwacht tijd gekregen een fel protest te laten horen. Zij vrezen dat de nieuwe wet hun ondergang betekent. Belangrijkste onderdeel van het voorstel is een verbod op alle religieuze groeperingen die korter dan twintig jaar bestaan. Omdat de protestantse kerken in de tijd van het communisme niet waren geregistreerd, bestaan zij officieel alle korter dan twintig jaar.

Verder schrijft de wet voor dat alle godsdienstige lectuur door de overheid moet worden goedgekeurd en dat iedere leider van een religieuze organisatie een inwoner van Wit-Rusland moet zijn.

Politieke analisten zeggen dat de godsdienstwet de greep van de staat op de Wit-Russische samenleving zal verstevigen en de positie van de Russisch-Orthodoxe kerk zal versterken.

Volgens E. Krooneman, algemeen secretaris van de hulporganisatie Kom Over En Help (KOEH), is dat proces al enige tijd bezig. „Dat merken we bij transporten met Bijbels en christelijke lectuur. Dit jaar werd een dergelijk transport voor het eerst tegengehouden. We komen het land wel binnen, maar niet via de gewone weg.”

De KOEH, die naast bijbels en lectuur ook winterhulp voor Wit-Rusland organiseert, kaartte de kwestie al eerder aan bij het Europees Parlement en plaatste een gebedsoproep in het laatste bulletin. Krooneman: „Het bleek al langer dat er een nieuwe wet aan zat te komen. Bij de kerken in het land leeft al geruime tijd een stuk angst. Als wij op bezoek waren, werden de voorgangers gevolgd.” Volgens Krooneman is moeilijk in te schatten hoe de situatie zal zijn als de wet daadwerkelijk wordt ingevoerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer