Koninklijk Huis

Koningin Elizabeth 60 jaar getrouwd

De eerste lichtstraal na zes jaren oorlog. Zo omschreef de Britse leider Winston Churchill de 20e november 1947. Die dag -komende dinsdag 60 jaar geleden- trouwde prinses Elizabeth van Engeland met luitenant Philip Mountbatten.

W. G. Hulsman
16 November 2007 09:12Gewijzigd op 14 November 2020 05:17
Het huwelijk van de Engelse prinses Elizabeth met Philip Mountbatten op 20 november 1947 was een blij moment voor de Britten na de oorlogsjaren vol ellende. Foto AFP
Het huwelijk van de Engelse prinses Elizabeth met Philip Mountbatten op 20 november 1947 was een blij moment voor de Britten na de oorlogsjaren vol ellende. Foto AFP

Maandag gaat de Britse vorstin met haar man -opnieuw- naar de kerk waar zij in het huwelijk trad, de Westminster Abbey in Londen. Dit keer voor een dankdienst ter gelegenheid van de viering van het diamanten huwelijk.Opnieuw zal zij het lange pad vanaf de grote entree richting het altaar lopen. Ze zal dan wellicht denken aan de woorden van haar vader, koning George VI, die haar zestig jaar geleden de kerk binnenbracht: „Ik was zo trots op je en zo geroerd je zo dicht bij me te hebben op onze lange route door de Westminster Abbey, maar toen ik je hand overdroeg aan de aartsbisschop voelde ik dat ik iets zeer kostbaars had verloren. Je was zo kalm en aandachtig tijdens de kerkdienst en je zei je trouwbelofte met zo’n overtuiging, dat ik wist dat alles goed was…”, zo schreef hij kort na de huwelijksdag aan zijn dochter.

Prinses Elizabeth weet goed welke stap zij die novemberdag neemt. Al jaren staat er een foto van Philip op haar bureau. Ze mag de prins van Griekenland en Denemarken graag. Ja, meer dan dat. Deze marineofficier moet haar man worden, en zo gebeurt het.

Begin 1947 wordt Philip genaturaliseerd en neemt hij de naam Mountbatten aan, een verengelsing van de naam van zijn moeder, prinses Alice von Battenberg. Op 9 juli kondigt het paar aan dat ze zijn verloofd.

De dag voor het huwelijk geeft koning George VI zijn schoonzoon de titel Koninklijke Hoogheid. Philip wordt ook verheven tot Duke -hertog- of Edinburgh, Earl -graaf- of Merioneth and Baron Greenwich. In 1957 wordt Philip prins van het Verenigd Koninkrijk.

Ruim 2500 cadeaus komen er binnen in de weken voor het huwelijk. De Britten zijn blij na zo veel jaren van ellende. Honderdduizenden staan op de huwelijksdag langs de route.

De 2,5 meter hoge huwelijkstaart is indrukwekkend. De taart is samengesteld uit ingrediënten die vanuit het buitenland zijn geschonken, want in Engeland is het eten als gevolg van de oorlog nog op de bon. De taart wordt later verdeeld onder schoolkinderen en bewoners van zorginstellingen.

Aan haar zij
De prinses en haar man kunnen zes jaar genieten van een rustig gezinsleven, dan wordt Elizabeth geroepen koningin te worden (1953).

Dat is ze nog steeds, met prins Philip aan haar zij, op hoogtepunten; maar ook in donkere tijden, zoals rond de huwelijksproblemen van drie van hun vier kinderen: Charles, Andrew en Anne.

De betrokkenheid van prins Philip en de vele foto’s van het paar lijken verhalen over huwelijksproblemen tussen de koningin en haar man tegen te spreken. Een huwelijk met een Windsor is echter nu eenmaal wat anders dan een gewoon huwelijk. De goed ingevoerde Dianabiograaf Tina Brown beschrijft in haar recent verschenen boek ”De Dianalegende” ook iets van de hechte samenwerking tussen de twee. Volgens haar bronnen neemt de koningin geen besluiten zonder dat prins Philip ernaar gekeken heeft.

Het huwelijksjubileum krijgt redelijk wat aandacht in Engeland. Zo is er in het kasteel Windsor -een van de weekendverblijven van de koninklijke familie- tot 11 mei 2008 een tentoonstelling te zien over koninklijke huwelijken in Engeland sinds 1840.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer