Buitenland

Embryonale stamcellen uit gekloonde aap

NEW YORK - Amerikaanse onderzoekers hebben voor het eerst embryonale stamcellen gekweekt uit een gekloond embryo dat op dezelfde manier is ontstaan als het schaap Dolly.

Wetenschapsredactie
15 November 2007 11:24Gewijzigd op 14 November 2020 05:17
De 'vader' van Dolly, Ian Wilmut, ziet perspectieven voor het onderzoek naar erfelijke aandoeningen. Foto AFP.
De 'vader' van Dolly, Ian Wilmut, ziet perspectieven voor het onderzoek naar erfelijke aandoeningen. Foto AFP.

De onderzoekers ’creëerden’ embryo’s door de celkern van een volwassen spiercel te transplanteren naar een eicel waaruit de kern was verwijderd. Uit een vroeg embryo, de zogeheten blastocyst, verwijderden ze de embryonale stamcellen en kweekten die verder in het laboratorium.Van verschillende diersoorten, zoals kat, hond en paard, zijn inmiddels embryo’s gekloneerd, maar dit is de eerste keer dat het met mensapen -primaten- is gelukt. Wetenschappers vermoeden dat menselijke embryonale stamcellen ingezet zouden kunnen worden voor de behandeling van diabetes en de ziekte van parkinson en voor herstel van de hartspier na een infarct.

De onderzoekers verkregen twee stamcellijnen uit 304 eicellen van veertien resusapen, een efficiëntie van 0,7 procent.

In een bijgaand artikel schrijft Ian Wilmut, de ’vader’ van Dolly: „In onze run op patiënteigen therapeutische cellen zien we over het hoofd dat deze cellen ontzettend waardevol zijn voor fundamenteel onderzoek en ontdekking van nieuwe medicijnen. Ook biedt het perspectieven voor het onderzoek naar erfelijke aandoeningen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer