SGP mist inbreng CU bij medische ethiek
DEN HAAG - De SGP-fractie mist in de rijksbegroting voor 2008 op medisch-ethisch terrein de inbreng van de ChristenUnie.
De fractievoorzitter van de staatkundig gereformeerden, Van der Vlies, uitte zijn kritiek woensdag tijdens de behandeling van de volksgezondheidsbegroting voor volgend jaar. Hij vindt dat het opvallend stil blijft rondom alternatieven voor abortus. Ook het plan van aanpak voor palliatieve zorg laat naar zijn mening te lang op zich wachten. Verder is er nog steeds geen visie omtrent levensbeëindiging bij pasgeborenen met een ernstige handicap.„Met de medisch-ethische paragraaf in het regeerakkoord leek heel wat binnengehaald te zijn. In de praktijk blijft daar niet veel van over”, aldus Van der Vlies. Het samenhangende pakket van positieve maatregelen, waarover in het regeerakkoord wordt gesproken, is volgens de SGP’er „slechts met een vergrootglas” in de begroting terug te vinden.
Van der Vlies vindt dat de regering reeds in 2008 geld beschikbaar moet stellen voor de opvang van tienermoeders. Hij diende woensdag een amendement in om voor dat doel 1 miljoen euro ter beschikking te stellen. Of hij hiervoor voldoende steun krijgt, lijkt niet waarschijnlijk. CDA en ChristenUnie steunen de uitspraak mogelijk wel.
PvdA-Kamerlid Gill’ard zei donderdagmorgen dat de opvang van tienermoeders in deze kabinetsperiode geregeld moet worden. „Daarover zijn afspraken gemaakt in het regeerakkoord en die moeten uitgevoerd worden. Ik wacht de voorstellen van het kabinet op dit punt af.”
Tijdens het begrotingsdebat, dat donderdag wordt voortgezet, ontstond een pittige discussie over de vraag of een relatief geringe aandoening als een hazenlip een reden mag zijn voor abortus. De aanleiding daarvoor lag in een opmerking van CDA-Kamerlid Schermers dat een hazenlip geen grond voor zwangerschapsafbreking kan zijn. De fracties van VVD, GroenLinks en D66 verzetten zich daartegen. Zij vinden dat uiteindelijk alleen de vrouw bepaalt of er sprake is van een noodsituatie en of een abortus plaatsvindt. Schermers verklaarde later in het debat dat ze op dit punt de wet niet wil wijzigen.
Verder vroeg Schermers wanneer het kabinet komt met de uitkomsten van een onderzoek naar het begrip noodsituatie in de abortuspraktijk. De coalitiepartners CDA, PvdA en ChristenUnie spraken dit voorjaar tijdens de formatiebesprekingen af dat er zo’n onderzoek moet komen. Uit het onderzoek moet blijken welke redenen vrouwen hebben voor het laten doden van hun ongeboren kind.
De Tweede Kamer vindt dat eenvoudiger vruchtbaarheidsbehandelingen dan ivf in het basispakket van de zorgverzekering moeten komen. Een meerderheid van SP, CDA en PvdA vindt het niet logisch dat sinds begin dit jaar de ivf-behandeling weer terug is in het basispakket terwijl medicijnen voor eenvoudiger vruchtbaarheidsbehandelingen niet worden vergoed.
Ook is de Kamer van mening dat zorginstellingen niet ongebreideld mogen fuseren. Er moeten strengere regels komen om dit tegen te gaan.