Buitenland

Knesset versterkt greep op Oost-Jeruzalem

JERUZALEM (ANP/AFP/RTR) – Het teruggeven van delen van het bezette Oost-Jeruzalem aan de Palestijnen kan alleen met instemming van 80 van de 120 Israëlische parlementsleden. Dit besloot woensdag een meerderheid van de Knesset, het parlement van de joodse staat. Onder de bestaande wetgeving zou de helft plus één (61 parlementariërs) genoeg zijn geweest.

14 November 2007 15:08Gewijzigd op 14 November 2020 05:16

Het wetsvoorstel moet voorkomen dat politici in vredesonderhandelingen met Palestijnen stukken van het in 1967 bezette Arabische Oost-Jeruzalem teruggeven. Het initiatief werd genomen door de rechtse oppositiepartij Likud van Benjamin Netanyahu. Het wetsvoorstel heeft nog een lange weg te gaan voor het wet wordt.Maar het aannemen van het voorstel in eerste lezing is „een duidelijke boodschap aan de internationale gemeenschap dat heel Israël tegen concessies over Jeruzalem is", aldus Likud-afgevaardigde Gideon Saar.

De plaatsvervanger van de Israëlische premier Olmert, Haim Ramon, heeft gesuggereerd dat Israël zich moet voorbereiden op gesprekken over de verdeling van Jeruzalem in ruil voor vrede met de Palestijnen en andere Arabieren.

Over twee weken is er in het Amerikaanse Annapolis (Maryland) een door de VS georganiseerde vredesconferentie over het Palestijns-Israëlische vraagstuk.

Voor de Verenigde Naties behoort Oost-Jeruzalem niet tot de joodse staat, maar is het bezet gebied. Dat moet overeenkomstig internationaal recht en talrijke VN-resoluties worden teruggegeven aan de Palestijnse eigenaars.

Israël verzet zich daartegen met onder meer wetgeving, zoals de annexatie van Oost-Jeruzalem in 1980, een bevolkingspolitiek die het aantal Arabieren terugdringt en door het bouwen van afscheidingen en opwerpen van administratieve hindernissen voor de Palestijnen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer