Economie

FIOD in actie tegen fraude met vastgoed

DEN HAAG - Een grote actie van opsporingsdienst FIOD-ECD heeft dinsdag tot vijftien aanhoudingen geleid in een onderzoek naar mogelijke corruptie en omkoping bij onroerendgoedtransacties.

Redactie economie
14 November 2007 10:52Gewijzigd op 14 November 2020 05:16

Het ministerie van Financiën heeft dat bekendgemaakt. In totaal zijn 54 locaties, bedrijfspanden en woningen, doorzocht. Het openbaar ministerie sluit meer aanhoudingen niet uit. De FIOD legde beslag op onroerende zaken, bankrekeningen en waardevolle voorwerpen.Een deel van de aangehouden personen zijn (ex-)medewerkers van drie bedrijven die actief zijn op het gebied van vastgoedbeleggingen, maar de bedrijven zelf zijn niet verdacht. Het OM maakt hun namen dan ook niet bekend.

Een van de ondernemingen is Fortis Vastgoed. Het bedrijf laat weten dat het OM heeft gevraagd om inzage in een aantal documenten rond de aankoop van een vastgoedproject in 2006. Het Financieele Dagblad meldt dat het gaat om een transactie van honderden miljoenen euro’s, waarbij Fortis via drie of vier schijven vastgoed kocht van Philips Pensioenfonds. Het onderzoek spitst zich volgens Fortis toe op de periode dat het project nog niet in handen was van de bank-verzekeraar. Fortis en Philips zijn zelf geen verdachten, maar mogelijk slachtoffer. Er is waarschijnlijk gefraudeerd tijdens een van de tussenliggende transactie tussen Philips en Fortis.

Het OM denkt dat de verdachte personen omvangrijke bedragen hebben ontvangen voor het gunnen en de afwikkeling van grote bouwprojecten en bij de afhandeling van grote onroerendgoedtransacties. Waarschijnlijk gaat het om tientallen miljoenen euro’s.

Dion Bartels van de Vereniging van Vastgoed Participanten is blij met de actie van de FIOD. Als voorbeeld van de fraude noemt Bartels een vastgoedproject dat door de interne taxateur van een pensioenfonds te laag wordt getaxeerd. „Hij spreekt met een externe taxateur een bedrag af van 1 miljoen euro. Later wordt het aan een andere partij verkocht voor 1,5 miljoen euro. Het verschil verdelen de taxateurs onder elkaar.”

De taxateurs krijgen vaak tegenprestaties. „Een tweede huis in het buitenland, een boot of een grote auto staat dan op hen te wachten”, aldus Bartels.

De FIOD zette meer dan 500 medewerkers in voor de actie. Er waren 31 officieren van justitie bij betrokken. Er zijn ook onderzoeken verricht in Zwitserland en België.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer