Buitenland

Unicef: Anderhalf miljard kinderen geteisterd door geweld

DEN HAAG (ANP) – Anderhalf miljard kinderen in 42 landen worden getroffen door gewelddadige conflicten in hun land. Dat is twee derde van alle kinderen op de hele wereld. Dat cijfer staat in het jaarlijkse rapport Progress for children van Unicef International, dat dinsdag in Den Haag naar buiten is gebracht.

13 November 2007 13:23Gewijzigd op 14 November 2020 05:16

De VN–kinderrechtenorganisatie lanceerde daar de campagne ’Nooit meer bang’ over de verwoestende effecten van landmijnen en clustermunitie op burgers en vooral kinderen. Unicef–ambassadrice Heather Mills vindt dat er te weinig aandacht is voor de burgers en kinderen die slachtoffer worden, vaak nog vele jaren na een conflict.Mills is al vijftien jaar betrokken bij de strijd tegen landmijnen. Ze heeft onder meer projecten opgezet om gewonden van kunstprotheses te voorzien. Ze vindt dat er te weinig vooruitgang is om de landmijnen uit te bannen, omdat grote landen als de VS, Rusland en China het verdrag van Ottawa uit 1997 niet hebben ondertekend.

De Nederlandse tak van Unicef overhandigde dinsdag het rapport ’Altijd bang: het effect van explosieven op het leven van kinderen’ aan vicepremier Rouvoet (Jeugd en Gezin). Volgens Unicef druisen landmijnen en clustermunitie in tegen alle artikelen in het Verdrag voor de Rechten van het Kind uit 1989, dat Nederland heeft geratificeerd.

Unicef Nederland vindt dat het kabinet zich dan ook intensiever moet inspannen voor een wereld die vrij is van landmijnen en andere explosieve oorlogsresten. Die veroorzaken niet alleen veel persoonlijk leed maar verslechteren ook langdurig de sociaal–economische ontwikkeling van een gebied of land.

Zo durven boeren hun land niet te bewerken en worden wegen niet aangelegd, omdat er nog mijnen in dat gebied liggen. In zestig landen zijn naar schatting meer dan 10 miljard landmijnen geplaatst. Ruiming kost veel tijd en geld. De productie van een landmijn kost 1 dollar maar de ruiming zeker 1000 dollar.

Unicef meldt dat onontplofte landmijnen en clusterbommen wereldwijd jaarlijks 15.000 tot 20.000 doden en gewonden tot gevolg hebben. Het gaat in 98 procent van de gevallen om burgers, van wie ruim een kwart kinderen. Naar schatting zijn er 350.000 tot 400.000 overlevenden, die vaak ernstig verminkt zijn.

Rouvoet benadrukte dat Nederland een van de grootste donoren is van projecten om mijnen op te sporen en te ruimen. Ook steunt Nederland het initiatief van Noorwegen om clustermunitie te verbieden die onaanvaarbaar leed bij burgers veroorzaakt. Desondanks behoudt Nederland twee nieuwere types clusterbommen om ze in uitzonderlijke gevallen in te kunnen zetten.

Unicef pleit ervoor dat Nederland wel alle voorraden clusterbommen vernietigt en een verbod uitvaardigt op het gebruik, de aankoop, opslag en financiering.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer