Zwendel met geld Frans zendingswerk
HILVERSUM - Tientallen mensen die hebben geïnvesteerd in een Frans zendelingenrusthuis zijn hoogstwaarschijnlijk voor in totaal miljoenen euro’s opgelicht. Onder de gedupeerden bevindt zich een familie uit Ermelo.
Enkele gedupeerden hebben hun verhaal gedaan tegenover het Nederlands Dagblad en het Tros-programma Opgelicht?! dat vanavond de hele uitzending aan deze zaak wijdt. Er is inmiddels aangifte gedaan bij de politie, die de zaak heeft overgedragen aan de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD).Tientallen christenen blijken vanaf eind jaren ’90 te hebben geïnvesteerd in een nepfonds van de Zweedse investeringsmaatschappij Nordic Capital Investments, dat onder beheer staat van Kristian Westergard. Op die manier hoopten deze mensen financiële ruimte te krijgen om van de renteopbrengsten te kunnen werken in het Franse rusthuis Le Rucher, waaraan de Nederlander Erik Spruyt en zijn vrouw Jeltje leidinggeven.
Omdat het om onbetaalde arbeid gaat, moeten de vrijwilligers van het rusthuis een manier hebben om dat werk financieel te kunnen behappen. De familie uit Ermelo verkocht daarom haar huis en investeerde in het fonds, dat was aanbevolen door de leider van het rusthuis. De beloofde rente van 15 procent had genoeg moeten zijn om van te kunnen leven. Aanvankelijk keerde het Zweedse fonds de beloofde rente uit, maar sinds vorig jaar zijn de betalingen gestagneerd.
Bovendien blijkt de familie niet meer bij haar geld te kunnen komen en datzelfde geldt voor andere investeerders. Volgens de slachtoffers zou er sprake zijn van een soort piramidespel, waarbij de rente wordt betaald uit de inleg van deelnemers die later instappen.
Directeur Spruyt van het Franse rusthuis is door de redactie van het Trosprogramma aangesproken op zijn betrokkenheid bij het Zweedse fonds, maar ontkent dat er sprake is van oplichting. „Ik ben een soort postkantoor geweest, maar van fraude is mij niets bekend.” De Nederlandse ex-fysiotherapeut woont sinds de jaren ’80 in het Franse plaatsje Cessy. Het rusthuis is bedoeld om hulpverleners uit oorlogsgebieden als Afrika, Bosnië en Afghanistan te helpen hun trauma’s te verwerken.
De gedupeerde beleggers, die uit meerdere landen komen, stellen zowel Spruyt als Westergard aansprakelijk en zijn bezig een vereniging op te richten. Zij willen hun geld terug. Fraudedeskundige C. Schaap uit Dordrecht geeft vanavond een toelichting in het Trosprogramma. „Alle tekenen van een klassiek geval van oplichting zijn aanwezig: er worden extreem hoge rendementen aangeboden, de uitkeringen komen uit de zak van een nieuwe investeerder en uiteindelijk zakt het als een kaartenhuis in elkaar.”