Demonstratie kan akkoord Antillen niet verhinderen
WILLEMSTAD (ANP) – Terwijl buiten de demonstranten stenen gooiden naar de politie hield maandagmiddag (lokale tijd) staatssecretaris Ank Bijleveld–Schouten (Koninkrijksrelaties) „met een tevreden gevoel" een persconferentie over de uitkomsten van de vergadering van de Politieke Stuurgroep van die ochtend.
De situatie was heel onwerkelijk maandagmiddag rond het prestigieuze Marriott–hotel op Curacao. Zo’n tweehonderd meter van de vergaderzaal veegden agenten van de mobiele eenheid met wapenstokken een groep van ongeveer tweehonderd demonstranten van de toegangsweg. Deze was enige tijd geblokkeerd uit protest tegen de „uitverkoop" van Curac_ao aan Nederland. Alleen door ingrijpen van de agenten kon de Nederlandse en Antilliaanse delegatie veilig per auto uit het hotel vertrekken.De sfeer voor het hotel was grimmig, in tegenstelling tot de vergaderzaal waar de politici hun waardering uitspraken over de „keurige en respectabele manier" waarop was gediscussieerd. De uitkomst van het overleg betreft een akkoord over de manier waarop de overgang naar de nieuwe structuur zal worden bepaald en een akkoord over een Gemeenschappelijk Hof voor Justitie voor de Antilliaanse eilanden, dat verder met Aruba moet worden besproken. Aruba was niet bij het overleg aanwezig.
De Politieke Stuurgroep is in het leven geroepen om de ontmanteling van de Nederlandse Antillen vorm te geven; hierbij worden Curac_ao en St. Maarten autonome eilanden. Bonaire, St. Eustatius en Saba worden bijzondere gemeentes binnen het Koninkrijk. De demonstranten op Curac_ao vinden dat Nederland te veel bevoegdheden krijgt in de structuur zoals die nu wordt voorgesteld.
Bijleveld noemde het bereikte akkoord „stappen op weg naar de nieuwe staatkundige structuur". Wat de demonstratie voor het hotel betrof, gaf Bijleveld aan dat Nederland „altijd moeite heeft gedaan de oppositie bij het staatkundige proces te betrekken". Ook benadrukte ze het belang van „transparantie naar de bevolking toe". De Antilliaanse premier Emily de Jongh–Elhage zei de demonstratie niet te begrijpen.
„De oppositie moet duidelijk maken waarom ze vinden dat we autonomie inleveren. Het enige dat we doen is volgens de wens van de bevolking werken aan het welzijn van diezelfde bevolking".