OM: Vrijspraak voor één afpersing
AMSTERDAM - Het openbaar ministerie vindt dat Willem Holleeder moet worden vrijgesproken van de afpersing van vastgoedhandelaar John Wijsmuller. De aanklagers Plooy en De Vries zeggen te weinig bewijs te hebben voor betrokkenheid van de Heinekenontvoerder.
Dat bleek vrijdag tijdens het eerste deel van het requisitoir, de visie van het OM op het strafdossier.Tijdens de achterbankgesprekken repte vastgoedmagnaat Willem Endstra vele keren over de afpersing van zijn zakenpartner Wijsmuller. Over de rol van Holleeder daarin was Endstra echter niet bepaald concreet, stellen de aanklagers. Endstra wees vooral met de beschuldigende vinger naar „die Turken.”
Volgens het OM betreft het dan vooral Senol T., een krachtpatser die eerder is veroordeeld tot vier jaar cel wegens doodslag. Senol T. moet wat de aanklagers betreft wél worden veroordeeld voor de afpersing van Wijsmuller. Endstra zei over bedreiging van John Wijsmuller onder meer: „Die Turk wil John omleggen. Die Turk heeft hem bont en blauw geslagen.”
In de optiek van het de officieren van justitie moet bewezen worden geacht dat Senol T. John Wijsmuller een kostbare villa in Frankrijk afhandig heeft gemaakt. Daarbij schuwde Senol T. geen geweld. Zo zou hij Wijsmuller op diens kantoor een pak slaag hebben gegeven.
Een andere Turk, Ozan T. (kennis van Senol T.), was in dat complot rond de villa volgens de aanklagers de „katvanger.”
Van een aantal verdachte financiële transacties in de zaak-Wijsmuller is niet duidelijk dat ze voortvloeien uit afpersing en witwassen, aldus de officieren van justitie. Daarom vroeg het OM Senol T. en Ozan T. daarvan vrij te spreken.
John Wijsmuller, die zelf een bedenkelijke reputatie heeft, heeft altijd ontkend te zijn afgeperst door Holleeder of anderen. De aanklagers noemden zijn ontkenning vrijdag „totaal ongeloofwaardig en kennelijk leugenachtig.”
Justitie ziet Holleeder wél als brein achter de afpersingen van Rolf Friedländer, Kees Houtman en Willem Endstra. De laatste twee zijn vermoord.
In de afpersingszaak rond Houtman hecht justitie grote waarde aan de verklaringen van weduwe Maria Houtman. Zij was aanvankelijk anonieme getuige, maar legde later onder haar eigen naam zeer belastende verklaringen af tegen Holleeder en onder meer René van D.
Samen met George van Kleef (inmiddels geliquideerd) zouden Holleeder en René van D. Houtman in 2004 bij zijn villa in Amsterdam hebben bedreigd. Hij moest met geld over de brug komen, want anders zou zijn huis worden opgeblazen en zijn familie worden vermoord.
Houtman zou onder meer in café De Hallen in Amsterdam op de huid zijn gezeten door Holleeder, René van D. en de broers Mark en Richard G. Volgens een getuige maakte Houtman, zelf ook crimineel, de periode voor zijn gewelddadige dood een angstige en voortgejaagde indruk. Een getuige meldde dat Houtman zich in de weken voor zijn dood gedroeg als een „krijsende zenuwbal.”
Komende maandag zal het OM nader ingaan op de afpersing van Endstra. Aan het eind van de dag zullen de strafeisen bekend worden gemaakt.