Binnenland

Gynaecologen: Geen arts weigeren

ARNHEM (ANP) – Tegen de wil van de toekomstige ouders moet een manlijke gynaecoloog een zwangere vrouw kunnen helpen. Als het leven van het kind in gevaar is, mag de arts een daar tegen protesterende echtgenoot gerust uit het ziekenhuis laten verwijderen.

9 November 2007 14:26Gewijzigd op 14 November 2020 05:16

Dat heeft voorzitter Holland van de artsenorganisatie KNMG, vrijdag in Arnhem gezegd tijdens een congres van de gynaecologenvereniging NVOG. „Ik moet de rechter nog zien die u veroordeelt omdat u het leven van het kind heeft gered", zei Holland, die zelf vijftien jaar gynaecoloog was.“De bedreigde dokter”, noemde de NVOG het congres. Aanleiding vormde een incident in het Meander Ziekenhuis in Amersfoort een half jaar geleden, waarbij de echtgenoot van een moslima uit Irak de mannelijke gynaecoloog uit de verloskamer zette.

Alleen een vrouwelijke gynaecoloog zou de bevalling van zijn vrouw mogen leiden. De betrokken arts Egbert Brinkhuis regelde vervoer per ambulance naar een ander ziekenhuis, waar wel een vrouwelijke gynaecoloog beschikbaar was.

Holland kreeg de steun van advocate en hoogleraar gezondheidsrecht Willemien Kastelein, die wel stelde dat een arts akkoord moet gaan als de zwangere vrouw zelf behandeling weigert. In het Amersfoortse voorbeeld was dat onduidelijk omdat de vrouw pas acht maanden in Nederland verbleef en de taal niet machtig was. Een tolk kon in de avondlijke uren niet worden geregeld.

Kastelein maakte gewag van de juridische voetangel dat een arts geen behandelingsovereenkomst heeft met het ongeboren kind. In een noodsituatie zal de gynaecoloog correct handelen als hij „de vrouw plat spuit en doet wat in het belang van het kind is”, zoals Kastelein het uitdrukte.

De Marokkaanse kinderarts Nordin Dahhan, verbonden aan het Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam, stelde vast dat er geen islamitische geneeskunde bestaat. Ingaan op de eisen van de echtgenoot zou er toe leiden dat de broeders in de ambulance vrouw moeten zijn, alsmede de chauffeur. Hij meldde dat een Franse moslim die een gynaecoloog in een dergelijke situatie had aangevallen een gevangenisstraf van een half jaar had gekregen.

Volgens artsen is het Amersfoortse incident bepaald geen uitzondering. Het artsenblad Medisch Contact, dat dit incident in de openbaarheid bracht, noemde de gang van zaken onaanvaardbaar. „Een arts en ander personeel in de gezondheidszorg moet iedereen gelijk behandelen”, schreef het blad in een commentaar. „Patiënten kunnen echter op basis van geloof – ook in acute situaties – eisen dat de hulpverlener beslist geen man, neger, homo, oudere of jood mag zijn. En wij artsen geven daar, vanwege de vrije artsenkeuze of intimidatie, nog aan toe ook.” Een enquête maakte duidelijk dat artsen die situatie niet toelaatbaar vinden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer