Bijbelverspreiding steeds vaker via audio en video
WASHINGTON - Christenen geven honderden miljoenen euro’s per jaar uit om de Bijbel tot in de uithoeken van de aarde toegankelijk te maken. Steeds vaker gebeurt dat met behulp van technologische middelen: van eenvoudige cassettebandjes tot mp3-spelers op zonne-energie. In Zuid-Afrika is het mogelijk de Bijbel te downloaden op de mobiele telefoon.
De Amerikaanse krant The Washington Post besteedde deze week aandacht aan een opmerkelijke gegeven: christelijke organisaties verspreiden de Bijbel meer en meer via audio- en videoapparatuur. Daarmee bereiken zij ook mensen die niet kunnen lezen - en dat is al gauw een vijfde van de wereldbevolking, zo blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties.Het gaat snel met de Bijbelverspreiding. Sinds 2000 is de Bijbel -of delen daarvan- vertaald in meer dan 600 talen. Tientallen miljoenen mensen hebben daardoor toegang tot het Woord van God. Volgens het Forum of Bible Agencies International lopen wereldwijd zo’n 1600 vertaalprojecten. Ongeveer 3 tot 5 procent van de wereldbevolking moet het voorlopig zonder een Bijbel in de eigen taal doen.
Google Earth
In de Amerikaanse staat Virginia woont cartograaf Christopher Deckert, die nagaat in welke landen de Bijbel al dan niet beschikbaar is. Hij baseert zich daarbij op informatie van Wycliffe Bijbelvertalers en Google Earth en laat op landkaarten de voortgang van het Evangelie zien. Deckerts kaarten, te zien op worldmap.org, hangen bij tal van kerken en zendingsorganisaties aan de muur.
„Nergens in de wereld is een land waar zendelingen niet zijn geweest of waar zij niet hebben gekeken of er behoefte is aan een Bijbel in de eigen taal”, aldus Deckert, die werkt voor Campus Crusade for Christ. Deze organisatie draagt zorg voor de verspreiding van een film over het leven van Jezus.
In landen als Birma, Saudi-Arabië en China, zegt Deckert, controleren of verbieden de autoriteiten de import van Bijbels. Juist in deze gesloten landen worden volgens hem multimediale versies van de Bijbel steeds belangrijker. Het is voor zendelingen veel gemakkelijker om een cd of memorystick te importeren -en een die vervolgens vele malen te kopiëren- dan grote containers met Bijbels het land binnen te smokkelen.
Ook Laurie Westlake van de Amerikaanse zendingsorganisatie ”Faith comes by hearing” is positief over het gebruik van audioapparatuur voor Bijbelverspreiding. Dit jaar startte de organisatie, die wereldwijd in 92 landen actief is, zo’n 33.000 „luistergroepen.” De opnamen van de Bijbelverhalen zijn gemaakt door de lokale bevolking, in de eigen taal. Volgens Westlake bezoeken inmiddels zo’n 3 miljoen mensen een luisterbijeenkomst - drie keer zo veel als twee jaar geleden.
MegaVoice
Zendelingen maken ook gebruik van de nieuwste technologieën, zoals de digitale audiospeler MegaVoice, die op zonne-energie werkt. Het zendingsgenootschap Audio Scripture Ministries uit Holland (Michigan) verspreidt deze mp3-spelers in ontwikkelingslanden. De MegaVoice heeft een opnamecapaciteit van 160 uur: genoeg voor een Nieuwe Testament in vier of vijf verschillende talen.
Voordeel van het apparaatje is dat christenen het ongezien in hun borstzak kunnen meenemen. De Bijbelse boodschap is individueel te beluisteren via een hoofdtelefoon, maar in groepsverband ook met behulp van een ingebouwde luidspreker. Audio Scripture Ministries is bezig de Bijbel in zeventig Afrikaanse talen te bewerken voor de MegaVoice.
Een ander initiatief is de Sprekende Bijbel. Het lijkt op een boek, maar met een druk op de knop laat het apparaat Bijbelgedeelten horen. In landen als Egypte en Sri Lanka hebben zendingsorganisaties de afgelopen twee jaar tienduizenden exemplaren verspreid.
Zelfs via de telefoon is het mogelijk de Bijbelse boodschap te beluisteren. In Zuid-Afrika zijn dit jaar meer dan 20.000 Bijbels gedownload via de mobiele telefoon. Volgens ChristianMobile, die de dienst aanbiedt, is de telefoonbijbel vooral populair onder jongeren. „Terwijl ze in de rij staan of wachten op de bus, kunnen ze even in de Bijbel lezen.”